Пів години чи півгодини: вчимося писати правильно українською мовою

Читать на русском
Автор
48405
Як писати слова з "пів"
Як писати слова з "пів"

Є два прості правила, які допоможуть більше не плутатися в написанні таких слів

В українській мові багато хто припускається помилок у словах з префіксом "пів", не знаючи, чи правильно їх писати разом, чи окремо. Є легкі правила, які потрібно запам’ятати.

На сайті "Мова — ДНК нації" пояснили, що такі слова, як "пів години" або "пів яблука", варто писати окремо. Однак правильне написання залежатиме від відмінка.

"Згідно з новою редакцією правопису тепер пишемо окремо: пів години (а не півгодини), пів Києва (а не пів-Київа), пів яблука (а не пів’яблука)", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що є правильне написання таких слів. В одному з випадків слід писати разом, в іншому — окремо:

  • "Пів" з іменником у родовому відмінку (кого/чого) пишемо окремо — пів години, пів листа, пів відра, пів міста, пів Європи.
  • "Пів" з іменником у називному відмінку (хто/хто) пишемо разом — піваркуш, південь, півкуля, півколо, півострів.

Є ще одне просте правило, яке допомагає перевірити правильність написання слів із "пів". Тож якщо "пів" не можна замінити на "половина", то слова слід писати разом. Також варто запам’ятати, що слова з "пів" не потрібно відокремлювати дефісами чи апострофами.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як правильно в українській мові звучатимуть назви знаків Зодіаку. Багато хто припускається в цих словах помилок.