"Число" або "цифра": багато хто робить помилку, плутаючи ці слова в українській мові

Читать на русском
Автор
20842
"Число" або "цифра": багато хто робить помилку, плутаючи ці слова в українській мові

Як правильно писати в українській мові

Чимало українців і навіть іноземців зараз активно вивчають українську мову, проте іноді навіть носії мови можуть заплутатися в деяких словах і де їх використовувати. Наприклад, до таких відносяться "цифри" і "числа".

Як пояснив відомий викладач, дослідник і популяризатор української мови Олександр Авраменко, між цими словами все ж таки є відмінності і вони не мають однакового значення.

Він нагадав, що в українській мові цифр лише десять: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 та 9.

А ось що вище цих значень називається числом. За його словами, 10 це вже число, для написання якого використано дві цифри 0 і 1. І те саме стосується всіх інших чисел, які складаються з цифр.

"Кількість це кількість, а цифра — це знак для позначення кількості. І за допомогою одних і тих же цифр можна записати різні числа, наприклад, 37 і 73", — сказав він.

Для більш простої аналогії Авраменко провів паралель зі словами та літерами. Тобто, так само як і слова складаються з букв, числа складаються з цифр.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Олександр Авраменко висловився на тему мовного питання, яке загострилося з початком повномасштабної війни. Він вважає, що у цьому випадку "лагідна українізація" дає більш відчутний ефект.