Турчинов, Шуфрич, Литвин: звідки пішли прізвища відомих українських політиків

Читать на русском
Автор
6675
Походження прізвищ на Закарпатті
Походження прізвищ на Закарпатті. Фото depositphotos.com

Аби вивчити походження прізвищ на Закарпатті, професору Павлу Чучці знадобилось 4 десятиліття. Вчений зібрав та уклав у словник їх близько 12 тисяч.

Про це повідомляє zakarpattya.net. Також є дані про відомих людей на порталі "Рідні".

Прізвище Балога, означає лівак по-угорськи, тобто дослівно — ліва рука. Згадується вперше у 1717 році. Зараз, за даними порталу "Рідні", це прізвище займає в Україні 16 761 місце, а кількість його носіїв налічує 292 особи. Поселення компактного проживання: Мукачево (54), Ужгород (39), Завидово (26), Невицьке(20), Новоселиця (12).

Прізвище Шуфрич походить від основи Шуфря – зрумунізованого варіанту календарного імені Софрон. Це прізвище займає в Україні 33 219 місце, а кількість його носіїв налічує 140 осіб. Поселення компактного проживання: Біласовиця (26), Жнятино (23), Мукачево (17), Ужгород (9), Великі Лучки (8).

Прізвище Петьовка пішло від імені Петро, чи Петьо, як кажуть на Закарпатті. Пітьовко по-угорськи ще означає картоплина, тому можливі варіанти. Це прізвище займає в Україні 28 434 місце, а кількість його носіїв налічує 166 осіб. Поселення компактного проживання: Мукачево (38), Липча (33), Бабичі (30), Ужгород (10), Завидово (7).

Цікавим є й прізвище Пинзеник. До кінця воно так і не досліджене та має кілька варіантів походження. Імовірно, українське утворення за допомогою суфіксу -ик- від польського "пензіць" — лякати. Або від угорського "пиндзі" – гроші і т.д. Це прізвище займає в Україні 25 468 місце, а кількість його носіїв налічує 188 осіб. Поселення компактного проживання: Чорний Потік (36), Мукачево (29), Брід (22), Іршава (21), Загаття(12).

Також на Закарпатті зустрічаються прізвища:

  • Русини: Русин, Руснак, Русняк, Русинко, Русинкович, Русинчак, Русинка, Орос…
  • Угорці: Мадяр, Мадярчик, Мадзар, Маджара, Угрин, Угринчин…
  • Румуни: Волох, Волошин, Волоськый, Волощук, Олах, Олашин…
  • Словаки: Товт, Товтин, Словяк, Сотак, Цотак
  • Поляки: Лях, Ляховець, Ляхович, Лендєл, Поляк…
  • Хорвати: Горват…
  • Серби: Рац, Рацин, Сербин…
  • Італійці: Oлас, Таліянин…
  • Німці: Не(й)мет, Не(й)меті, Німчук, Шваб, Сас (саксонець, трансильванський німець), Сасин, Баюр (баварець), Франк (франконець)
  • Турки: Teрек, Турчинов
  • Литовці: Литвин (ймовірно не стільки народність, скільки походження з Великого Князівства Литовського)

До речі, серед відомих людей України є такі особи: Олександр Волошин — блогер та бізнесмен; Олександр Турчинов — колишній виконувач обов'язків президента України; Володимир Литвин — ексдепутат Верховної Ради.

Раніше "Телеграф" писав, які найпопулярніші прізвища на Заході України та скільки людей має історичне коріння.