Угляри, Будники, Коберники: українські прізвища, які походять від давніх професій та що вони означають

Читать на русском
Автор
6819
Що робили люди в минулому
Що робили люди в минулому. Фото Створено нейромережею для Telegtaf.com.ua

Прізвища свідчать про рівень розвитку різних галузей господарства

У давнину дуже часто людям давали прізвиська, які найбільше характеризували ту чи іншу особистість або ж виділяли їх певні риси характеру чи навіть професії. Згодом вони могли "перетікати" в прізвища.

"Телеграф" за книгою українського мовознавця Юліана Редька підготував список прізвищ, виникнення яких пов'язане з економічним життям країни. Вони свідчать про ступінь розвитку різних галузей господарства в період закріплення родових назв.

Промисловість і ремесло

Промисловість до скасування кріпацтва знаходилась у зародковому стані. Природно, що ті нечисленні особи, які займалися промислом, настільки відрізнялися від інших членів суспільства, що назва їх професії не тільки ставала їх особистою назвою, а й переходила на нащадків, як родове прізвище.

На зародки металургійної промисловості вказує існування таких прізвищ, як Гамерник, перекручене з первісного "гамарник", що походить від слова "гамарня". Нині це прізвище налічує 141 носіїв, за поширенням займає 32986 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї

Прізвище Рудник — пішло від "рудокопа", а Рудніцький, хоч безпосередньо не пов'язане з заняттям, але утворене від назв місцевості, де розвивався цей промисел, і в першу чергу видобування залізної руди. Носіїв прізвища Рудник в Україні 1785 осіб. Зустрічається воно найчастіше на Волині.

Прізвище Гутник і похідне Гутникевич утворилися від слова, яке означало людину, що працю на скляному заводі. Найчастіше вони зустрічаються на Галичині та мають близько 3000 носіїв.

Експлуатація лісів створила професії, які стали основою виникнення таких прізвищ: Угляр, Будник-Будниченко, Смоляр-Смолярчук-Смолярський. Ці люди займались вугіллям, будівництвом, смолярством.

Прізвище Угляр в Україні налічує 144 особи і зустрічається на Галичині. За поширенням займає 32390 місце.

Прізвище Будник найчастіше зустрічається на Поділлі. Людей в нашій країні з таким прізвищем 2777 особи.

Прізвище Смоляр займає 1883 місце. Налічує 2337 носіїв і найчастіше зустрічається на Слобожанщині.

"Виробництво килимів, якими Україна здавна славилась, також залишило свій слід в українській антропонімії. Прізвище Килімник записане в Київській області. Цікаво, що в словнику Грінченка знаходимо тільки назву жінки, яка виробляє килими — килимниця. Синонімічним є прізвище Коберник, утворене від слова "кобер", "ковер" — Килим. Похідне від нього прізвище Коберський", — йдеться в книзі Редька.

Прізвище Коберник налічує 1672 носіїв, за поширенням займає 2812 місце. Зустрічається у Придніпров'ї.

Популярною була також і шкіряна промисловість представлена двома назвами — "кожем'яка і "гарбар". Прізвище Кожем'як записане в Кіровоградській, налічує воно 55 носіїв. А Гарбар — у Житомирських областях і в Україні налічує 2648 носіїв.

Прізвище Пекар з похідними Пекарчук і Пекарський, утворилося від назви людини, що займається випіканням хліба. Вони популярні на Волині.

Раніше "Телеграф" писав, що ваші предки могли бути правителями, керівниками чи мерами.