Ваші пращури любили посваритись, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
3357
Вистава за мотивами повісті "Кайдашева сімʼя" І.Нечуя-Левицького
Вистава за мотивами повісті "Кайдашева сімʼя" І.Нечуя-Левицького. Фото akademteatr.com.ua

Багато з цих прізвищ збереглися досі

Українські прізвища можуть багато розповісти про те, ким були пращури їх носіїв. Наприклад, які вони мали особливості характеру.

Про це пише у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" мовознавець Юрій Редько. За його словами, психічних властивостей, які стали основою для утворення прізвищ, дуже багато і вони дуже різноманітні.

Тим, хто постійно сварився, був недоброю людиною, давали прізвища: Скоробреха, Крикун, Крикливець, Криклій, Верескун, Верещак, Горлатий, Горлай, Репетило, Репетун, Шумило, Морочило, Задра, Задирайко, Бешкета, Заведія, Забіяка, Грубіян. А пліткарів часто називали: Шептун, Шептій, Шепта.

Водночас нетовариських та несерйозних людей обдаровували прізвищами Шалавило, Буркун, Воркун, Мовчан. А от добрі та спокійні, які не робили нікому зла та користувались пошаною, отримували прізвища: Благий, Тихий, Тихенький, Тихдико, Ласкавий, Любий, Мирний, Мирош, Святий, Солодкий, Добрун, Добрій, Тихун. Мовознавець зазначає, що близьке до них значення можуть мати й прізвища Оксамитний та Шовковий.

Веселих на вдачу українців називали: Потішний, Смішко, Танцюра, Гуляка та Скочко. А позитивні риси характеру відзначились у прізвищах: Працьовитий, Щедрий, Терпеливець, Цікавий, Небоян. Людей, яких важко було збагнути, називали прізвищами Дивний та Химера.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про українські прізвища, які давали людям, із неабиякими розумовими здібностями.