Найпопулярніші прізвища на Заході України: скільки людей має історичне коріння

Читать на русском
Автор
48049
Де проживають люди з популярним прізвищем
Де проживають люди з популярним прізвищем. Фото Вікіпедія

Усі три прізвища є доволі давніми та зустрічалися у козацьких реєстрах

Мало хто з нас задумується про походження свого прізвища та які загадки воно може носити. Можливо саме ваше прізвище є унікальним та популярним в Україні.

Найпопулярнішим серед українців прізвищем є Мельник. Його носіями є 107 878 громадян. Далі йдуть Шевченко та Коваленко. Про це повідомляє Інформатор. аналізуючи дані порталу Рідні.

Отож, Мельники найчастіше зустрічаються на Поділлі. А у теперішньому Калуському районі їх 3396, у тому числі — 678 у межах Калуської міської ради.

Мельник — власник млина або той, хто працює в млині, або особа, що займається млинарством. В цілому в Україні щонайменше 107 878 громадян України.

Другим за популярністю прізвищем в Україні є Шевченко — 106 340 носіїв. Найчастіше воно зустрічається на Слобожанщині. А у Калуському регіоні носіїв цього прізвища всього 72, у тому числі — 22-є у Калуші.

До речі, з відомих людей, хто носить прізвище Шевченко відносяться:

  • Тарас Шевченко — художник, поет, автор "Кобзаря";
  • Андрій Шевченко — відомий український футболіст;

Третім за поширеністю є прізвище Коваленко (88632 носіїв загалом). Найчастіше зустрічається на Придніпров’ї. У Калуському районі — дуже рідкісне: 68. При цьому, 40 із них зареєстровані у межах Калуша.

Серед найвідоміших людей — Віктор Коваленко, який є українським футболістом, атакувальний півзахисник італійської "Аталанти". Найкращий бомбардир (володар "Золотого бутса") молодіжного чемпіонату світу 2015 (4 гри, 5 м'ячів, 2 гольові передачі).

До слова, усі три прізвища є доволі давніми та зустрічалися у козацьких реєстрах. Наприклад, у 1756 році нараховували щонайменше 7 козаків з прізвищем Мельник, 9 Шевченків та 12 Коваленків.

Раніше "Телеграф" писав, що запорізькі козаки мали іноземне коріння. Назвати їх закордонним прізвиськом могли лише тому, що ті побували закордоном у певній країні.