Олів'є протримається кілька годин: скільки можна зберігати салати та закуски після застілля

Читать на русском
Автор
3055
Святковий стіл до новорічних свят
Святковий стіл до новорічних свят. Фото 24 канал

Найдовше можна зберігати приготовані гарячі страви, але їх потрібно охолодити та покласти в чисті контейнери

В Новий рік стіл прикрашають не тільки гарячі страви, а й різноманітні салати з цікавими заправками. Та варто відповідально ставитися до вживання продуктів та страв, що вже побували на столі. У них є певні норми для зберігання.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, в холодильнику потрібно підтримувати температуру не вище +5, при цьому важливо, аби холодильник не був "забитий", щоб повітря циркулювало. В рекомендаціях зазначається, що готові страви чи нарізані шматками овочі/фрукти не можна лишати при кімнатній температурі більш ніж на 2 години.

Загальні правила зберігання готових страв:

  • готові страви потрібно зберігати окремо від сирих продуктів
  • приготовані страви потрібно тримати гарячими до подачі на стіл
  • залишки страв потрібно негайно охолодити
  • залишки приготованих страв можна тримати в холодильнику не більше 3 днів і розігрівати не більше 1 разу
  • залишки страв для швидшого охолодження можна розрізати на менші шматки, а також варто промаркувати контейнери з їжею (коли її охолодили).
Рекомендації ВООЗ для безпечного харчування
Рекомендації ВООЗ для безпечного харчування

Скільки можна зберігати салати

Аби підготуватися до свята, овочі на салати можна запікати чи варити заздалегідь, але при цьому треба тримати окремо від продуктів з білком. Аби салат прожив довше, потрібно змішувати та заправляти перед подачею на стіл. Мікробіолог і бактеріолог Оксана Вольська виділила для зберігання салатів та закусок такі часові проміжки:

  • Олів'є після заправки, включаючи солоні огірки — 4 години (незаправлений 40 годин),
  • Оселедець під шубою — 24 години (включаючи час просочення),
  • Салат з крабовими паличками — 24 години заправлений і 48 годин незаправлений,
  • Фаршировані яйця — 2-3 доби (яйця мають бути зварені вкруту, проварені не менше 15 хвилин)
  • Холодець — 3-4 дні.

Як правильно зберігати продукти в холодильнику

Дієтолог Алла Цвєткова наголошує — потрібно зберігати продукти особливим чином:

  • готову їжу зберігати в контейнерах, тарілки з нею можна накривати харчовою плівкою
  • копченості, сири, ковбаси, випічку краще зберігати в пергаментному папері,
  • готові нарізки, закуски, рибу чи котлети — у фользі.

Раніше "Телеграф" розповідав, що деякі залишки продуктів, які не вживають в їжу можуть бути корисними. Наприклад, шкірка від апельсинів може стати частиною миючого засобу.