Олів'є протримається кілька годин: скільки можна зберігати салати та закуски після застілля
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 3055
Найдовше можна зберігати приготовані гарячі страви, але їх потрібно охолодити та покласти в чисті контейнери
В Новий рік стіл прикрашають не тільки гарячі страви, а й різноманітні салати з цікавими заправками. Та варто відповідально ставитися до вживання продуктів та страв, що вже побували на столі. У них є певні норми для зберігання.
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, в холодильнику потрібно підтримувати температуру не вище +5, при цьому важливо, аби холодильник не був "забитий", щоб повітря циркулювало. В рекомендаціях зазначається, що готові страви чи нарізані шматками овочі/фрукти не можна лишати при кімнатній температурі більш ніж на 2 години.
Загальні правила зберігання готових страв:
- готові страви потрібно зберігати окремо від сирих продуктів
- приготовані страви потрібно тримати гарячими до подачі на стіл
- залишки страв потрібно негайно охолодити
- залишки приготованих страв можна тримати в холодильнику не більше 3 днів і розігрівати не більше 1 разу
- залишки страв для швидшого охолодження можна розрізати на менші шматки, а також варто промаркувати контейнери з їжею (коли її охолодили).
Скільки можна зберігати салати
Аби підготуватися до свята, овочі на салати можна запікати чи варити заздалегідь, але при цьому треба тримати окремо від продуктів з білком. Аби салат прожив довше, потрібно змішувати та заправляти перед подачею на стіл. Мікробіолог і бактеріолог Оксана Вольська виділила для зберігання салатів та закусок такі часові проміжки:
- Олів'є після заправки, включаючи солоні огірки — 4 години (незаправлений 40 годин),
- Оселедець під шубою — 24 години (включаючи час просочення),
- Салат з крабовими паличками — 24 години заправлений і 48 годин незаправлений,
- Фаршировані яйця — 2-3 доби (яйця мають бути зварені вкруту, проварені не менше 15 хвилин)
- Холодець — 3-4 дні.
Як правильно зберігати продукти в холодильнику
Дієтолог Алла Цвєткова наголошує — потрібно зберігати продукти особливим чином:
- готову їжу зберігати в контейнерах, тарілки з нею можна накривати харчовою плівкою
- копченості, сири, ковбаси, випічку краще зберігати в пергаментному папері,
- готові нарізки, закуски, рибу чи котлети — у фользі.
Раніше "Телеграф" розповідав, що деякі залишки продуктів, які не вживають в їжу можуть бути корисними. Наприклад, шкірка від апельсинів може стати частиною миючого засобу.