Жодного "благополуччя": як правильно та красиво привітати з Новим роком українською

Читать на русском
Автор
55598
Новий рік
Новий рік. Фото Створений нейромережею

Українська мова пропонує кілька варіантів такого побажання

До Нового року залишилося зовсім небагато, незабаром українці вітатимуть один одного і бажатимуть передусім Перемоги, а також усього найкращого — добробуту, успіху, достатку. Нерідко можна почути "бажаємо благополуччя", проте українською мовою так говорити неправильно.

Як розповіла Лариса Чемерис, засновниця Навчального центру української мови, у своєму Instagram "благополуччя" — це калька з російської мови. В українській є інші прекрасні слова для цього поняття.

"Тож правильно сказати: бажаю добробуту, достатку, гараздів", — пояснила вона.

Раніше на своїй сторінці вона також розповіла про правильні форми привітання. Не буде правильно сказати "вітаю з наступаючими/минулими святами". Натомість треба говорити "Вітаю з прийдешніми святами", або "Вітаю з передсвятом". Якщо вітаєте з минулими святами — "вітаю з минулими святами", або "зі святами, що минули".

Нагадаємо, "Телеграф" розповідав, що у різдвяних традиціях українців є забава та своєрідний звичай, який поширений серед молоді: заглядати у майбутнє на святвечір та на ранок Різдва. Багато хто називає це "гаданням", проте вживання цього слова помилкове. Правильно українською говорити "ворожити".