Українці на свята не "гадають": мовознавці вказали на поширену помилку

Читать на русском
Автор
611
Ворожіння, а не гадання - українська традиція поширена серед молоді
Ворожіння, а не гадання - українська традиція поширена серед молоді. Фото pinterest.com

Уся справа у дослівному перекладі з російської та використанні застарілих словників

У різдвяних традиціях українців є забава та своєрідний звичай, який поширений серед молоді, заглядати у майбутнє на Святвечір та на ранок Різдва. Чимало людей називаються це "гаданням", проте вживання цього слова помилкове.

Про це інформує портал Мова — ДНК нації. Варто взяти до уваги, що правильно казати "ворожити".

Річ у тім, що російською мовою процес ворожіння називається "гадание", тому і, перекладаючи дослівно на українську, виходить "гадати". Але в нашій мові у сучасному вимірі слово "гадати" має інше значення.

Гадати — думати, розмірковувати, мріяти про щось або когось. А от ворожити — вгадувати майбутнє чи минуле, пророкувати що-небудь.

Попри це навіть відомі українські письменники, як Іван Котляревський, вживав слово "гадати" у значенні ворожити у своїх творах. Але у цьому випадку може бути художнім засобом, який покликаний наблизити мовлення героя твору до мовлення тогочасного пересічного українця. У сучасній українській мові слово "гадати" в значення ворожити — застаріле.

Раніше "Телеграф" писав про те, як правильно будувати фемінітиви в українській мові. Потрібно запам’ятати лише кілька правил, які допоможуть писати та говорити ці слова завжди правильно.