Ці прізвища українці отримували від козацьких та вуличних прізвиськ: перевірте своє

Читать на русском
Автор
45037
Українське козацтво
Українське козацтво. Фото Фото: pixabay.com

Прізвища, надані у Запорізькій Січі, вказували на належність до певної професії

Українські прізвища несуть багато цікавих історій, адже чи не кожна з них відкриває таємницю того, ким були предки людини і як вони жили. Є ряд прізвищ, які походять від так званих "вуличних" чи козацьких прізвиськ.

Велика кількість сучасних українських прізвищ створювалася саме за часів Запорізької Січі. Про це на своєму каналі розповів відомий український історик, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров.

Він розповів, що саме на той час з’явилася необхідність офіційної реєстрації козаків. Також у Запорізькій Січі часто з’являлися втікачі від панів з усієї України. І щоб їх було важче розшукати, їм давали нові прізвиська, які згодом ставали офіційними.

Найчисленнішими серед козаків були прізвища, які закінчувалися на –енко: Дубогризенко, Василенко, Голопупенко, Петренко, Короцюпенко. Дані про це містяться у Зборівській угоді, яка була укладена у 1649 році.

Часто прізвища, надані у Запорізькій Січі, вказували на належність до певної професії, ремесла чи промислу, характеру торгової чи військової діяльності. Гетьманський охоронець міг отримати прізвисько Сердюк.

Крім того, козаки, які виготовляли чи обслуговували певний вид зброї – Гармаш, Пушкар, Гарматій. Іншими прізвищами, що належать до роду занять козаків, є: Тягнишкіра, Скляр, Сотник, Попович, Хорунжий, Саловоз, Стаднюк, Компанієць, Канторій, Крамар, Мельниченко, Стороженко, Дігтяр, Порохня, Стельмах.

Оскільки серед козаків збиралися не лише українці, а й інші нації та народності, можна було зустріти прізвища Лях, Сербін, Напівлях, Вірменко, Литвин, Турчин, Циганенко, Гуцул тощо.

Даючи прізвиська новим козакам, часто брали до уваги характерні особливості їхнього зовнішнього вигляду, поведінки, вдачі. Найчастіше шукали щось таке, що відразу впадає у вічі, і підбирали найвдаліше слово. До таких козацьких прізвищ можна віднести Головко, Головатій, Зуб, Чуб, Носенко, Носань, Шрам, Гуяєнко, Губа, Горбоніс, Шраменко, Сухіна, Сухий, Рябко, Лантух, Стражак, Білан, Білий, Легкоступ, Слинько, Прохопило, Побігайло, Свистун, Циподрига, Покотило, Швидкий, Гарячий, Холодний, Сладкий, Круть, Гаркуша, Косач, Хижняк, Хмара.

Раніше "Телеграф" писав, звідки взагалі в Україні з’явилися такі образливі прізвища як Олух, Плаксій, Оболдуй і не лише.