Тюль стане білим: допоможуть бабусині хитрощі

Читать на русском
Автор
22645
Тюль
Тюль. Фото Pexels

Тюль має властивість з часом жовтіти або сіріти

Під впливом різних факторів, таких як світло або пил, штори та фіранки мають тенденцію змінювати колір. Куріння в приміщенні, приготування їжі і навіть часте провітрювання впливають на їх колір. Звичайно ж ніхто не змінюватиме своїх звичок задля збереження краси тюля. Але завдяки невеликим хитрощам можна повернути первісний вигляд домашньому текстилю.

Деякі господарі примудряються очищати штори без прання. Але все ж таки найпопулярніше рішення для пожовклого або сірого тюлю — це, звичайно ж, відбілювач. Але є й дієвіші способи, якими користувалися ще наші бабусі.

Як ефективно відбілити тюль

Відбілити штори дуже просто. Насамперед їх потрібно замочити в розчині, для приготування якого навіть не доведеться бігти до магазину. Розчиніть приблизно 15 столових ложок солі в 5 літрах теплої води та занурить у цей розчин тюль. Через годину ви помітите ефект.

Замість солі можна використовувати харчову соду в пропорціях 300 г засобу на 5 літрів води. Аналогічно діє розпушувач.

Відбілити тюль та штори можна й аспірином. 2-3 таблетки, розчинені у літрі води, здатні творити чудеса.

Говорячи про домашні способи, не можна не згадати оцет. Він не тільки видаляє стійкі забруднення, а й запобігає електризації штор. Найкращого ефекту можна досягти, змішавши його з водою у пропорції 1:1.

Штори можна замочувати в розчинах, що відбілюють, до або після прання, а в разі дуже стійких забруднень — навіть двічі. Але найголовніше – для прання цього текстилю ніколи не використовуйте гарячу воду. Це зовсім не підвищить ефективність прання, а ось зіпсувати таким чином тюль легко. Також не віджимайте штори та фіранки на великих обертах. Виріб або порветься, або буде дуже пом’ятим.

Раніше "Телеграф" розповідав, як позбутися неприємних грудок у подушці. Простий трюк легко розв'яже проблему.