Вирощуємо мікрозелень в домашніх умовах: поради та тонкощі посадки мікрогріна

Читать на русском
Автор
4425
Мікрогрін — головний суперфуд сучасного світу Новина оновлена 08 грудня 2023, 05:28
Мікрогрін — головний суперфуд сучасного світу. Фото Freepik

Виростити корисну мікрозелень можна своїми руками

Мікрозелень (мікрогрін), це не тільки смачно і цікаво, але ще й неймовірно корисно. Виростити цю культуру можна у домашніх умовах. Ми вже розповідали, як виростити базилік на підвіконні, а сьогодні ділимося тонкощами вирощування мікрогріна.

Мікрозелень — це проростки з насіння різних культур, які вживаються в їжу, пише unian.net. Перший урожай мікрозелені можна зібрати вже за два тижні після посадки, якщо виконати всі правила, а у висоту проростки будуть не більше 10 сантиметрів.

Підготовка до посадки мікрозелені

Спочатку визначтеся, яким способом ви вирощуватимете мікрогрін — у ґрунті, у банці, на серветках або на ваті. Приготуйте контейнер (або іншу ємність залежно від способу вирощування), насіння, наповнювач та воду.

Яке насіння вибрати для мікрогріна

Є багато видів насіння, з яких можна робити мікрогрін. Найкраще вибирати насіння залежно від способу вирощування. Для ґрунту візьміть буряк, шпинат, амарант; для вологої серветки підійде рукола, салат, редька, броколі, гірчиця; для вирощування у воді — горох, квасоля, нут, сочевиця; для глибокої ємності найкраще вибирати цибулю, порей; а з попереднім замочуванням вибирають насіння пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи, рису.

Мікрозелень у контейнері з ґрунтом

Це один із найпростіших способів вирощування мікрозелені. Покладіть у лоток з дренажними отворами ґрунт на 2-3 см. Поступово розмістіть насіння на поверхні ґрунту, зволожте розпиленням води і накрийте кришкою. Контейнер потрібно відправити в тепле місце та двічі на день знімати кришку на кілька хвилин для провітрювання. А кожні 3-4 дні знімайте кришку та зволожуйте ґрунт. Як тільки з’являться перші паростки — зніміть кришку і поставте контейнер на підвіконня, де багато денного світла.

мікрозелень
Фото: Freepik

Мікрозелень у банці

Візьміть літрову банку, кришку з дірочками та 3 столові ложки насіння. Насіння потрібно засипати в банку, залити водою та залишити на ніч. Вранці злийте воду, промийте насіння і залиште їх у банку. Прикрийте банку з насінням кришкою з дірочками та відправте у тепле місце. Щоранку промивайте насіння та залишайте банку в теплому місці. Коли проростки виростуть на 3-4 см, їх можна їсти.

Мікрозелень на папері або серветці

Вам знадобиться контейнер з дренажними отворами та піддоном, паперовий рушник або серветки. Застеліть дно контейнера серветками і налийте воду, потім по всій поверхні розподіліть насіння. Накрийте контейнер плівкою та поставте в тепло. Щодня знімайте плівку на півгодини, щоб провітрити насіння, а коли з’являться паростки, заберіть плівку, а контейнер перенесіть на підвіконня.

мікрогрін
Фото: Freepik

Мікрозелень на ваті або ватних дисках

Встеліть дно контейнера ватою або ватними дисками, залийте відстояною водою, по всій поверхні розсипте насіння. Закрийте кришку лотка та поставте в тепле місце. Щодня знімайте кришку, щоб насіння подихало і зволожуйте в міру висихання. Коли з’являться перші паростки, контейнер перемістіть на підвіконня. І вже зовсім скоро ви зможете насолоджуватися свіжою мікрозеленню.

Раніше "Телеграф" розповідав, як виростити домашню зелену цибулю посеред зими. Поради щодо вирощування зелені на підвіконні.