У вашому роді були запорізькі козаки, якщо ваше прізвище звучить так: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
64976
Картина "Сутичка запорожців із татарами"
Картина "Сутичка запорожців із татарами". Фото Вікіпедія

Деякі з цих прізвищ збереглися досі

Українські прізвища можуть багато розповісти про походження предків людини. Окреме місце ж посідають прізвища, які пішли від козацьких прізвиськ.

У козаків був звичай навмисно вигадувати одне одному прізвиська, пише Енциклопедія історії України. Вони надавалися в різні часи і з різних мотивів, але основа їх появи була одна й та сама – або пам'ятний вчинок людини, або незвичайна подія в її житті, або особлива риса її характеру, поведінки чи зовнішнього вигляду.

Один з запорожців розповідав, що своє прізвисько одержав тому, що, сходячи з могили Чортомлик, упав і скотився донизу, ніби корж. Малому на зріст козакові дали прізвисько Махина, великому – Малюта, неповороткому – Черепаха. Присліпою назвали козака, який, перебуваючи на чатах, не помітив, як підійшла польська частина.

У козацьких прізвищах широко відображена українська топонімія: Грицько Боярський, Павло Фастовець, Ігнат Зощутинець (з Ощутинець), Семен Лучанський, Максим з Гавриловки, Пилип Зомчара (з Омчара). Також прізвища козаків можуть говорити про військові звання й назви посади: Матвій Асаул, Гринець Рудий Сотник, Михайло Писар.

Під час визвольних походів до козаків приєднувались представники інших народів. Їхня етнічна належність знайшла відображення й у прізвищах. Такими прикладами є: Москаль, Донець (виходець з Донського козачого війська, Солдат (той, хто служив у солдатських полках), Болоховець, Торчанин (вихідці з відповідних місцевостей).

Разом з козацькими загонами, що бували в Білорусі, а потім поверталися на батьківщину, на українські землі завжди прибувало багато білорусів. Вони отримували прізвища Литвин (так українці називали в ті часи білорусів), Биховець, Кричевець, Мозирянин, Пінчук, Туровець та інші.

У словотвірному плані переважна більшість козацьких прізвищ назв має патронімічний суфікс -енко. Прізвищних назв на -ич (-ович, -евич, -инич) – небагато, вони характерні для вихідців з Черкащини та Київщини, цей суфікс надавав патронімічним утворенням відтінку пошани. Щоправда, поміж прізвищних імен на -ич є багато утворень від жіночих імен: Варчич (Варка), Веклич (Векла), Домнич (Домна), Катрич (Катря), Настич (Настя) та ін. Крім згаданих, трапляються суфікси на -ко, -еня, -ук. Поміж козацьких прізвиськ є складні слова й лексикалізовані словосполуки типу Кривошапка, Непийвода, Сиротадобрий.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, як дізнатись регіон походження по закінченню прізвища.