Скло чи плівка? Чим краще захистити телефон, плюси та мінуси

Читать на русском
Автор
8417
Телефон
Телефон. Фото freepik.com

Як не помилитися при виборі

В наші дні телефон став невід’ємною частиною життя, активне користування ним у різних ситуаціях та обставинах несе ризики для гаджета. Щоб мінімізувати їх, необхідно захистити екран склом або плівкою.

Про те, чому віддати перевагу, розповів портал itechua. І плівка, і скло робляться з прозорого пластику. Різниця в тому, що плівка є тонким гнучким полімером товщиною у десяту частку міліметра, що має клейову основу, а скло має товщину до півміліметра і воно жорстке. Дуже рідко використовується й справжнє загартоване скло, проте переваг перед пластиком у нього майже немає.

Переваги та недоліки плівки

Насамперед вона дешевша за скло — звичайна плівка коштуватиме 100-200 гривень. Крім того, плівка на екрані нерідко є вже при покупці телефону. Вона не змінює зовнішній вигляд смартфона, залишаючись непомітною.

Ще одна важлива перевага цього способу захисту важлива для смартфонів, у яких сканер відбитків пальців вбудований в екран. Плівка не перешкоджає розпізнаванню, воно здійснюється так само швидко та надійно, як без неї.

Важливо також, що плівку без проблем можна наклеїти не лише на плоский екран, а й на дисплей із загнутими краями. Також можна вибрати матову плівку, тоді дисплей даватиме менше відблисків на сонці, на ній також не видно відбитків пальців.

Буває ще плівка-антишпигун, що зменшує кути огляду екрана. Це придумано для того, щоб людина, яка знаходиться поруч, не бачила, що ви пишете, читаєте або дивіться.

Однак є у плівки й ряд недоліків. По-перше, вона захищає екран лише від подряпин. Б’ється він із плівкою майже так само, як і без неї, тільки уламки не розлетяться, якщо екран розбився вщент.

По-друге, плівка недовговічна: вона сильно дряпається та стирається. Крім того, може відклеюватися з обох боків, під неї потрапляє пил і бруд, а назад приклеїти її неможливо.

Переваги та недоліки скла

Скло дорожче, але воно захищає екран і від подряпин і від невеликих ударів. Важливо, що воно не відклеюється і не пузириться при встановленні. Однієї поклейки вистачає на все життя смартфона.

Скло теж буває "антишпигунським", існує навіть варіант із вбудованою шторкою для передньої камери. У скла також більше можливостей у плані стайлінгу: наприклад, з гарним окантуванням по периметру, що створює ефект глибини.

Однак і тут є недолік, і він той самий, що й перевага — товщина. З ним телефон стає візуально товщим. При наклеюванні скла на вигнутий екран також виникають проблеми.

Крім того, якщо скло товсте, сенсорна частина може стати менш чутливою, а екранні сканери відбитків працюють із проблемами: потрібно дуже сильно притискати палець і довго його утримувати.

Також через особливості заломлення світла зображення на екрані можуть набути райдужних ореолів – так званий ефект бензинової плями. Це не є гарантійним випадком: виробники попереджають про таку можливість.

Як вибрати

Насамперед захист потрібно вибирати з урахуванням особливостей моделі телефону. Також не варто економити — хороша плівка не коштує 50 гривень, а скло за 250 гривень навряд чи буде досить тонким та прозорим. Важливо також зважити, що скло можуть наклеїти з невеликим заходом на лицьову поверхню. В цьому випадку чохол може відклеювати його по краях або сісти нещільно.

Раніше "Телеграф" розповідав, як самостійно прибрати маленькі подряпини з екрана телефону. Це можна зробити за допомогою підручних засобів.