Ахметов, Пінчук, Порошенко, Герега: звідки походять прізвища найбагатших людей України

Читать на русском
Автор
51292
Розповідаємо, що означають прізвища найбагатших українців
Розповідаємо, що означають прізвища найбагатших українців. Фото Колаж "Телеграфу"

Насправді лише два з них мають українське походження

Станом на 2023 рік найбагатшими людьми України є Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Петро та Олексій Порошенки, а також Галина та Олексій Гереги. "Телеграф" вирішив розібратися і розповісти, що означає кожне з цих чотирьох прізвищ, і яке у них походження.

Ахметов

Це татарське, казахське та башкирське прізвище, яке походить від арабського імені Ахмад. Рінат Ахметов, до речі, має татарське походження, яке пояснює прізвище.

Загалом в Україні лише 306 носіїв прізвища "Ахметов", більшість із яких живуть у Києві, Одесі, Донецьку, Дніпрі та Харкові.

Поширеність прізвища Ахметов в Україні
Поширеність прізвища Ахметов в Україні

Пінчук

Прізвище Пінчук розшифровують як "мешканець Пінщини", — району біля міста Пінськ, яке знаходиться у Білорусі неподалік кордону України.

На сьогоднішній день це досить поширене прізвище в Україні, його носять майже 12 тисяч осіб, більшість із яких живуть на Буковині, яка межує з Білоруссю, а також у Києві, Чернігові, Дніпрі, Житомирі.

Поширеність прізвища Пінчук в Україні
Поширеність прізвища Пінчук в Україні

Порошенко

Вважається, що прізвище "Порошенко" виникло від слова "порох". Швидше за все, колись так назвали сина того, хто займався порохом. Враховуючи закінчення прізвища -енко, ймовірно, це було в східних областях.

Прізвище Порошенко дуже поширене в Україні, його носять майже 20 тисяч людей, більшість із яких живуть у Причорномор’ї.

Поширеність прізвища Порошенко в Україні
Поширеність прізвища Порошенко в Україні

Герега

Прізвище Герега з’явилося від слова "ґереґа", що означає "дзиґа". Це досить рідкісне прізвище в Україні, його носять лише близько 4 тисяч людей, багато з яких мешкають у Львові, Івано-Франківську, Києві, Одесі.

Поширеність прізвища Герега в Україні
Поширеність прізвища Герега в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що означає прізвище "Бандера", — хоча воно надзвичайно відоме, мало хто знає його історію.