Носії цих прізвищ колись славились "хмільним ремеслом": у списку відомі постаті

Читать на русском
Автор
2721
Олег Винник
Олег Винник. Фото Відкриті джерела

У роду були ті, хто робив вино або пиво

Українські прізвища нерідко виникали як похідні від роду діяльності або занять наших пращурів. Вивчаючи походження від ремесел, не оминають стороною ті прізвища, які повʼязані з виробництвом алкогольних напоїв.

Їхні носії є навіть серед сучасних відомих зірок та літературних діячів минулого. А дослідив їх відомий мовознавець Юрій Редько у своїй праці "Сучасні українські прізвища".

Зокрема він зазначив, що з виробництвом пива, вина та горілки було пов'язане виникнення прізвищ Бражник, Хміляр, Солодовник, Пивовар, Пивоваров, Винник (з похідними Винників, Винниченко, Винничук), Винар (з похідними Винардвич, Винарчук, Винарський) і подібне до нього Виняр.

Тож і виходить, що відомі постаті минулого, як письменники Володимир Винниченко та Юрій Винничук, та сучасності, як співаки Олег Винник та Артем Пивоваров, мали пращурів, які виготовляли алкогольні напої.

Артем Пивоваров

А от розведенням тютюну і роботою на тютюнових плантаціях наші пращури створили прізвище Тютюник. Відома постать з таким прізвищем в українській культурі — письменник Григір Тютюнник.

Раніше "Телеграф" писав про найдавніші українські прізвища, яким понад тисячу років.