Названо найдавніші українські прізвища: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
44746
українка у полі
українка у полі. Фото Фото: pixabay.com

Ці прізвища походять від давніх племен

За кожним українським прізвищем стоїть цікава історія. Є й такі прізвища, яким уже понад тисячу років.

Професор, доктор географічних наук, академік Національної академії наук вищої освіти Масляк Петро Олексійович назвав найдавніші українські прізвища. Подробиці він озвучив на своєму YouTube каналі.

На прикладі власного прізвища вчений дав пояснення часу її існування. "Ще з восьмого століття на українських землях жили племена антів, тут проводив джихад син саудівського халіфа Маслямак. А його мати була наложницею з роду єгипетських фараонів. Моє прізвище Масляк. А ще є Маслак, Маслюк, Маслік, Маслук, Маслек, Маслик тощо. Спочатку йде частина "Масл", а далі змінюється лише одна голосна", — пояснює професор.

Він додав, що ці прізвища тягнуться ще з кінця першого тисячоліття. Доктор наук додав, що згідно з історією, Масламак мав великий гарем, тому залишив значне потомство.

Також професор розповів про походження прізвища Паталах. Він пояснив, що арабською мовою це "Фахталах". "Фахт" – це перемога арабською мовою, Аллах – Бог.

Масляк додав, що українські прізвища із закінченням "ахно" чи "але": Дахно, Махно, Тахно, Сахно можна також віднести до списку стародавніх прізвищ.

Ці прізвища походять від стародавніх племен – антів, які населяли українські землі наприкінці першого тисячоліття нашої ери.

Раніше "Телеграф" розповів, яке значення прізвищ головкому ЗСУ Валерія Залужного, командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського та начальника ГУ розвитку та супроводу матзабезпечення, колишнього керівника оборони Миколаєва Дмитра Марченка.