Коли вживати "незважаючи", а коли "не дивлячись": відповідь мовознавця

Читать на русском
Автор
2119
Приклад, який показує різницю між "незважаючи" та "не дивлячись"
Приклад, який показує різницю між "незважаючи" та "не дивлячись". Фото ukr-mova.in.ua

Їм помилково надають спільне значення

Урізноманітнюючи мовлення дієприслівниковими зворотами "незважаючи" та "не дивлячись", не рідко виникає питання, коли ж доречно і правильно використовувати той чи інший варіант. При цьому у розмові ці слова, зазвичай, використовують у значенні "попри щось" — якісь обставини, умови.

Але це помилково, адже вони мають різне смислове навантаження. Його Освіторії пояснив мовознавець Олександр Пономарів.

Достатньо взяти до уваги простий приклад: "Незважаючи на сильний дощ, хлопчик побіг щодуху, не дивлячись собі під ноги".

В українській мові "незважаючи" вживається тоді, коли потрібно розповісти про те, що сталось всупереч якимось подіям, явищам та обставинам. Як-от у прикладі "незважаючи" можна замінити на "попри/дарма що": "Не зважаючи на (попри) сильний дощ, хлопчик побіг щодуху…". Примітно, що у сполучення "дарма що" кома перед "що" не ставиться: "Дарма що йшов сильний дощ, хлопчик побіг щодуху…"

А от "не дивлячись" — дієприслівник, який описує своє буквальне значення "не дивитись" на щось або когось, і його замінити на "попри" не вийде. Тому ".. хлопчик біг щодуху, зовсім не дивлячись собі під ноги".

Нагадаємо, що "Телеграф" пояснив різницю між "толком" та "до пуття", хоча й у деяких випадках навіть спеціалісти роблять помилки.