Не викидайте бур’яни: з них можна приготувати чудове добриво

Читать на русском
Автор
Кульбаби вважаються бур’янами
Кульбаби вважаються бур’янами. Фото Pexels

Два рецепти поживних розчинів для рослин на ділянці

Абсолютно на кожній земельній ділянці крім культурних рослин, є бур’яни. Зазвичай дачники намагаються знищити шкідливі рослини, поки вони не розрослися на грядках. Але викидати чи спалювати їх не варто.

Поживні речовини, що містяться в листі, корінні та квітках бур’янів, можна перетворити на добриво, пише Homes and gardens. Для приготування підживлення особливо добре підходять кропива та кульбаба.

Як приготувати добрива з кульбаби

Зберіть квіти, листя і коріння кульбаби й помістіть їх у цебро з водою. Накрийте цебро кришкою і залиште на 3-4 тижні в садовому сараї або гаражі. Найкраще перемішувати суміш кульбаби раз на тиждень, але будьте обережні: запах може бути неприємним.

Через 3-4 тижні процідіть суміш. Збережіть рідину, а зелені відходи викиньте.

Розбавте розчин водою у співвідношенні 1:10 і полийте рослини. Ви також можете використовувати його для обприскування листя, але будьте обережні, щоб не покрити плоди, які необхідно незабаром збирати.

Настій з кульбаб багатий калієм і добре підходить для полуниці, томатів та дині.

Як приготувати добрива з кропиви

При роботі з кропивою рекомендується завжди одягати товсті рукавички. Найкраще збирати молоді свіжі пагони, подрібнюючи стебла та листя на невеликі шматочки.

Помістіть кропиву у відро і залийте його водою, щоб вона покривала вміст. Траву можна придавити у відрі чимось важким, щоб вона не піднімалася на поверхню.

Накрийте цебро кришкою і залиште на 4 тижні в підсобному приміщенні. Перед використанням розбавте добриво водою у співвідношенні 1:10 та тримайте розчин закритим, коли він не використовується.

Багате азотом, залізом та калієм добриво з кропиви корисне для листових овочів. Цим підживленням можна поливати капусту, мангольд та шпинат.

Крім того, добриво з кропиви можна використовувати для обприскування листя від попелиці та кліщів.

Раніше "Телеграф" розповідав, які рослини не можна садити поряд із картоплею. Вони залучатимуть шкідників на грядки.