Сусідам на заздрість: чим підживити кавуни та дині для великого врожаю

Читать на русском
Автор
8664
Кавуни та дині потребують правильного підживлення  (зображення створено за допомогою ШІ)
Кавуни та дині потребують правильного підживлення (зображення створено за допомогою ШІ). Фото Телеграф

Щоб отримати великий врожай кавунів та динь, варто знати, чим треба їх підживляти.

Кавуни та дині — це не просто смачні літні ласощі, а й джерело вітамінів та мікроелементів. Щоб виростити ці теплолюбні культури на своєму городі та отримати щедрий урожай, важливо знати, чим їх підживлювати. Також, ми писали, коли сіяти кавуни навесні.

Під час вирощування розсади кавунів та динь рекомендується використовувати як мінеральні, так і органічні добрива. Перше підживлення можна провести, коли з'являться два справжні листочки, а друге — за 2 тижні до висаджування в ґрунт. Про це пише Уніан.

Ось кілька рецептів добрив для розсади:

  • Настій коров'ячого гною: 1 частину гною розвести 10 частинами води, настояти протягом 2-3 днів. Перед використанням розвести настій водою в співвідношенні 1:1.
  • Курячий послід: 100 г посліду розвести 10 л води, настояти протягом 24 годин. Перед використанням розвести настій водою в співвідношенні 1:2.
  • Мінеральні добрива: 10 г комплексного добрива (наприклад, "Нітрофоска") розчинити в 10 л води.

Норма витрати добрив: 0,5 л на одну рослину.

Добрива для дорослих рослин

Після висаджування розсади в ґрунт кавунам та диням також необхідні підживлення. Їх рекомендується проводити 3-4 рази протягом вегетаційного періоду.

Схема підживлень:

  • Перше підживлення: через 2-3 тижні після висаджування в ґрунт. Використовується комплексне мінеральне добриво з перевагою фосфору та калію (наприклад, "Суперфосфат" — 20 г, "Хлористий калій" — 10 г, "Сульфат амонію" — 10 г на 10 л води).
  • Друге підживлення: під час цвітіння. Використовується комплексне мінеральне добриво з перевагою калію (наприклад, "Суперфосфат" — 10 г, "Хлористий калій" — 20 г, "Сульфат амонію" — 10 г на 10 л води).
  • Третє підживлення: під час плодоношення. Використовується калійне добриво (наприклад, "Хлористий калій" — 30 г на 10 л води).
  • Четверте підживлення (за бажанням): за 2 тижні до збирання врожаю. Використовується фосфорно-калійне добриво (наприклад, "Суперфосфат" — 20 г, "Хлористий калій" — 20 г на 10 л води).

Норма витрати добрив: 10 л на 1 м².

Ознаки нестачі поживних речовин

За зовнішнім виглядом кавунів та динь можна визначити, яких саме поживних речовин їм не вистачає:

  • Фосфор: листя брудно-зеленого відтінку, а біля основи пагона лист пожовклий, має коричневі плями, коренева система слабка.
  • Калій: плоди химерної форми, до кінця збільшені. Швидко в'януть, листя жовтого кольору з сонячними опіками.
  • Кальцій: плоди великі, на смак трав'янисті, навіть несмачні. Квітки можуть не формувати зав'язь взагалі або робити це погано, молоде листя схильне до скручування.
  • Магній: жовте листя з коричневими плямами.
  • Марганець: листя блідо-зеленого або жовтого відтінку.

Раніше "Телеграф" писав, як отримати великий урожай ремонтантної полуниці. Також, ми розповідали, як убезпечити малину від черв'яків.