Не забудьте про найважливіше: як правильно висадити розсаду в ґрунт

Читать на русском
Автор
Рослини в контейнерах висаджувати простіше
Рослини в контейнерах висаджувати простіше. Фото freepik.com

Перед тим, як опинитися в землі, розсада має пережити кілька етапів

Навесні у садоводів завдань чимало — потрібно кущі малини обрізати, переорати землю, виростити розсаду. Один з важливих кроків — висадити розсаду в землю. Важливо зробити це правильно та не забути про загартовування.

Як зберігати розсаду до посадки

До посадки тримати в легкому затіненні. Не розміщувати на сонячних ділянках. Розсаду з відкритим корінням висаджуйте якомога швидше. Якщо розсаду потрібно зберігати 2-3 дні, замочіть її у воді так, щоб коріння і нижня частина стебла були занурені у воду. Розсада, висаджена в контейнери, може чекати до висадки скільки потрібно, за умови регулярного поливу.

Як загартувати розсаду

Загартовуйте розсаду щонайменше за 10-15 днів до висадки. Мета — акліматизувати розсаду до сонячного світла, ультрафіолетового випромінювання та перепадів температури. Для цього виставляють контейнери на сонце або відкривають вікно на годину-дві. Наступного дня — ще на кілька годин. Потім на цілий день. Потім розсаду залишають на вулиці до вечора, а на ніч заносять у будинок. Потім — залишають на ніч. Так рослини звикають до нічних температур на відкритому повітрі.

Стимулятори та захист від шкідників

Саме після загартовування розсаду можна обробляти стимуляторами корнеутворювання. Також проводять обробку від шкідників — розсаду поливають або замочують корені в розчині. Після пересадки у рослин буде стрес, вони можуть захворіти.

Місце посадки та відстань між саджанцями

Місце посадки потрібно підготувати заздалегідь — розпушити грунт, гарно дренувати, за потреби внести добрива. Обирайте ділянки залежно від потреб рослини. Зазвичай кожен сорт та вид рослин має свої вимоги до схеми посадки. Наприклад невеликі помідори садять на відстані в 30 см, тоді як "Волове серце" потрібно садити не менш ніж в 55 см одне від одного.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому на землі у горщиках чи розсаді з'являється цвіль. З нею можна впоратися народними методами, дотриманням режиму поливу та вентиляції.