Зручно, але: які є плюси та мінуси у швидкої зарядки смартфона

Читать на русском
Автор
Смартфон Новина оновлена 23 квітня 2024, 16:33
Смартфон. Фото mc.today

Швидкою зарядкою вважається потужність вища стандартних 5 Вт

Швидка зарядка для смартфонів не нова технологія. Проте вона продовжує викликати деякі питання та недовіру серед власників гаджетів.

Зокрема, досі є побоювання, що швидка зарядка шкідлива для телефонів. На Stylus.ua розповіли про вплив швидкої зарядки на батареї.

Як відомо, масове використання технології швидкої зарядки у смартфонах почалось у 2018 році. Першими її отримали флагманські смартфони. Далі швидка зарядка розповсюдилась на середньобюджетний сегмент. Нині ж уже навіть бюджетні смартфони до 5 000 грн мають швидку зарядку.

Однак, разом з тим, швидкою зарядкою вважається потужність вища стандартних 5 Вт. Тому її розділяють на: швидку зарядку — до 60 Вт та дуже швидку зарядку — понад 60 Вт.

Під час стандартної 5-ватної зарядки відбувається нагрів батареї, а під час швидкої зарядки нагрів відбувається ще швидше. При цьому, перегрів акумулятора спричиняє прискорення процесу "старіння" або деградації батареї.

Для того, щоб швидка зарядка була безпечною для акумулятора смартфона, акумулятори стали робити тоншими, але з більшою площею. Причина полягає в тому, що шляхом збільшення поверхні краще розсіюється тепло.

Крім того, блок живлення швидкої зарядки оснащується контролером. Саме він оптимізує потужність струму для заповнення заряду акумулятора і тим самим мінімізує перепади напруги та нагрів під час зарядки.

Найшвидша фаза зарядки до 50%, далі — потужність подачі струму поступово зменшується. Вже коли заряд акумулятора наближається до 100% швидкість зарядки найповільніша.

Разом з тим, швидка зарядка, це навантаження не лише на акумулятор. Зарядний пристрій має забезпечити безпечне перенесення струму з мережі до смартфона. Неякісний пристрій може не витримати.

Тому швидка зарядка для акумулятора, як і звичайна, не шкідлива лише за умов правильної експлуатації гаджета.

Раніше "Телеграф" писав, чи можна переривати зарядку телефону.