Скоро сезон бузку: як його розмножити за допомогою живців

Читать на русском
Автор
Розмноження кущів бузку за допомогою пагонів
Розмноження кущів бузку за допомогою пагонів. Фото Canva

Щоб зекономити, можна розмножити кущ бузку живцями

Бузок — це популярний в Україні кущ, що вражає своїм цвітінням. Кожен хоча б раз рвав гілочку бузку собі додому. Для того, щоб розмножити бузок, не обов'язково поспішати в магазин за саджанцем. Можна спробувати інший метод. Цікаво, що в Києві бузок розцвів швидше, ніж зазвичай через високі температури повітря.

Розмноження бузку — це завдання з зірочкою, яке має деякі тонкощі, пише "На пенсії". Деякі люди практикують ставити гілочку в склянку з водою, щоб рослина пустила коріння. Але це неефективно.

Фахівці радять брати живці з нового приросту, тобто, у кінці весни чи на початку літа. Бо старі живці не мають шансів не вкорінення. Треба зрізувати пагони так, щоб вони були довжиною десь 10-15 сантиметрів. Оптимально робити це з самого ранку, коли ще немає спеки та рослина має достатньо вологи.

До речі, нижні листки потрібно обрізати та залишити максимум два-три. Тим часом у горщик помістіть ґрунтову суміш, пісок і перліт. Землю треба змочити та зробити у ній лунку, де будемо садити бузок.

  • Перед посадкою пагін треба занурити в засіб для вкорінення. Тоді можна садити: кладемо в дірку та злегка утрамбовуємо землю. Можна садити навіть кілька живців одразу, але щоб листя не торкалось одне одного. Горщик з живцями має перебувати у теплому місці.
  • Живцям бузку не потрібне сильне освітлення. Поливаємо їх у міру засихання. Можна накрити горщик пластиковим пакетом, але тоді слід зробити кілька дірочок, щоб надходило свіже повітря.
  • Перед посадкою у відкритий ґрунт, горщик із живцями варто поставити на сонячне місце. Також важливо, аби земля не була мокрою під час посадки.

Нещодавно "Телеграф" писав, що зробити, якщо у гортензії коричневіє листя. Велика ймовірність, що воно піддається впливу сонячного проміння. Тому оптимально пересадити у затінене місце.