Навіщо діти в СРСР ловили хрущів: правда і популярний міф

Читать на русском
Автор
2625
Згенеровано ШІ ("Телеграф") Новина оновлена 12 квітня 2024, 10:45

Хрущів школярі ловили немов метеликів, озброївшись сачками

Дитинство підлітків нашого часу і дитинство підлітків у СРСР значно відрізнялося з багатьох причин, зокрема, і з доступності різних розваг. Одним зі способів убити час було збирання хрущів на вулиці навесні.

Рано-вранці перед школою або ввечері після занять та гуртків діти збиралися разом і вирушали на полювання комах. Оскільки тоді не було такого надлишку іграшок, як зараз, а про гаджети взагалі не варто згадувати, діти задовольнялися збиранням жуків заради розваги. Про це пише OBOZ.UA.

Хрущів школярі ловили наче метеликів, озброївшись сачками. Вибір упав саме на цих комах, тому що навесні їх на вулицях просто неймовірна кількість. До того ж самі собою вони великого розміру, а тому ловити їх було простіше. Спочатку діти трусили дерева, щоб комахи почали розлітатися на всі боки, а потім починали полювання.

До речі, на той час ходив міф, що нібито аптеки могли купити хрущів. Начебто фармацевтам потрібні були засушені крильця хрущів у великих обсягах, тому приносити потрібно було від 1 кілограма.

Водночас ходили чутки, що в аптеках купують і живих жуків. За самку нібито платили 6 копійок, а за самку – 7 копійок. Зрозуміло, аптеки таким не робили.

Оскільки продавати жуків не виходило, діти або відпускали їх у результаті на волю, або садили в сірникові коробки або банки та зберігали вдома як домашніх тварин.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чому в СРСР готелі були жахливими та чому потрапити до радянського готелю могли не всі.