Чому у радянських будинках було рівно по 9 сходинок: ви здивуєтеся, але це не просто так

Читать на русском
Автор
12554
Чому у радянських будинках було рівно по 9 сходинок: ви здивуєтеся, але це не просто так Новина оновлена 12 квітня 2024, 14:48

Відповідне рішення було ухвалено аж у середині минулого століття

Багато хто знає, що на сходах у будь-якому радянському будинку по 9 сходинок. Однак не всі замислюються, чому це зроблено саме так.

"Телеграф" розповідає про те, чим у СРСР пояснювали саме 9 сходинок на кожних сходах. Відповідне рішення було ухвалено аж у середині минулого століття. Тоді за Хрущова було затверджено "Будівельні норми і правила", яких мав дотримуватися кожен радянський архітектор.

У них, крім інших габаритів, було приділено увагу кількості сходів на сходах, пов’язаних із санітарними рекомендаціями по висоті стелі (у житлових будинках вона, як правило, становила 2,7 м). Справа в тому, що оптимальний розмір кожного ступеня для дорослої людини дорівнював 150 мм. Виходячи з цього, для прольоту сходової клітини потрібно 9 ступенів.

Другим нюансом було те, що людині зручно починати і закінчувати підйом (або спуск) з однієї й тієї ж ноги. Дотримання цієї умови зменшує ймовірність оступитися.

Нині таких обмежень архітектори не мають. Багато забудовників, на відміну від радянських будівельників, не економлять на кожному сантиметрі, а намагаються робити будинки, де і стелі вище, і під’їзди набагато комфортніші, а тому в будинках можна зустріти різну кількість сходів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чому паркан з ромбиками був гордістю СРСР, а його творець утік у США.