Предки першої леді були суворими: яке дівоче прізвище Олени Зеленської і що воно означає

Читать на русском
Автор
6826
До заміжжя Олена Зеленська була Кияшко
До заміжжя Олена Зеленська була Кияшко. Фото president.gov.ua

Перше прізвище Зеленської досить рідкісне, але цікаве

Напевно, ні для кого не секрет, що кожне українське прізвище має багату історію і може щось розповісти про предків. Наприклад, деякі прізвища давали найледачішим, інші ж прізвища отримували бідняки. А чи знаєте ви, що означає дівоче прізвище першої леді України Олени Зеленської? Про це "Телеграф" розповість нижче.

До заміжжя Олена Зеленська мала прізвище Кияшко. Це досить рідкісне на сьогоднішній день прізвище в Україні, його носить лише 1686 людей, і найчастіше їх можна зустріти у Києві, Вишеньках, Кривому Розі (з останнього міста Олена родом) та інших населених пунктах лівобережної та центральної України.

Поширення прізвища Кияшко в Україні
Поширення прізвища Кияшко в Україні

Є кілька версій, що може означати прізвище Кияшко, — згідно з основною, так у давнину могли назвати мешканця Києва чи приїжджого з Києва.

За іншою версією, прізвище виникло від білоруського слова "кий", що означає "палиця". Таке прізвище в давнину могли дати людині серйозній і суворій.

Прізвище Кияшко носило багато відомих особистостей, — у Російській імперії був генерал-лейтенант Андрій Кияшко, у козацтві полководці Михайло Кияшко та Семен Кіяшко, також історія пам’ятає історика-краєзнавця Івана Кияшка. Носили це прізвище і багато акторів, героїв СРСР та політики.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що означає ім’я Володимир та скільки людей його носить в Україні.