До України йде аномальне тепло? Відомий синоптик дав прогноз на квітень

Читать на русском
Автор
2888
https://www.pexels.com/ Новина оновлена 21 квітня 2024, 12:03

Не виключено і вторгнення холоду з Арктики, каже Ігор Кібальчич

Як і очікувалося, нинішній березень у більшості областей України відзначився спокійною та аномально теплою погодою. Опади випадали більш-менш рівномірно по території, більшість з них фіксувалася у західних, центральних і північних областях. Вегетація сільськогосподарських рослин активно розпочалася на два-три тижні раніше порівняно з середніми кліматичними термінами, особливо у південній частині України.

Подібний характер погоди очікується у квітні. Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його прогнозами, на більшій частині Європи переважатимуть південно-західні та південні повітряні потоки, які забезпечать переміщення у вищі широти теплих повітряних мас з Північної Африки та акваторії Середземного моря, а також з боку Туреччини. Отже, температурний фон стабільно перевищуватиме кліматичну норму, особливо у країнах Балканського півострова та місцями на сході Європи.

При цьому діяльність циклонів буде зосереджена в основному в країнах Західної та Центральної Європи. Атмосферні фронти тут часто супроводжуватимуться дощами, місцями — з грозами та градом, а також посиленням вітру у вигляді шквалів. У Східній Європі атмосферний тиск очікується вищим, а повторюваність циклонів та атмосферних фронтів набагато нижча. Тому кількість опадів може виявитися меншою за норму.

Періодично протягом квітня не виключено вторгнення холоду з Арктики, проте вони матимуть короткочасний характер та істотно на середню температуру місяця не вплинуть.

В Україні початок квітня прогнозується теплим, в окремі дні денна температура повітря підвищуватиметься до +20—25°С, у західній та південній частині місцями +26—28°С; а вночі коливатиметься у діапазоні +3—10°С. Наприкінці першої декади у північних, центральних та східних областях можливі нічні заморозки до 0…-5°С.

Але вже з 9—10 квітня ночі стануть помітно теплішими по всій країні. У середньому за місяць температура повітря виявиться на 1—2,5°С вище за норму.

Кількість опадів (переважно у вигляді дощів) очікується недостатньою у більшості областей, оскільки переважатиме поле підвищеного атмосферного тиску. На тлі відносно високих температур дощі подекуди супроводжуватимуться грозами. Імовірність випадання снігу незначна (за винятком Карпатського регіону, де сніг у квітні є нормою).

Сумарна кількість опадів за місяць очікується на 15–30% нижче за середні багаторічні показники. У зв’язку з тенденцією розвитку посухи в деяких областях зросте рівень пожежної небезпеки, тому наполегливо просимо утриматися від спалювання трави, очерету і гілок, оскільки цими діями можна серйозно нашкодити екології та наразити на небезпеку життя людей і диких тварин, нагадує Ігор Кібальчич.

карта погоди
На карті показано середню аномалію приземної температури в Європі на квітень 2024 року, за даними мультимодельного методу прогнозування