Ні грама цукру в цій пасці, а така солодка: рецепт корисного крафіна з особливого борошна
- Автор
- Дата публікації
Читати російською
- Автор
Навіть святкова випічка може бути корисною
Скоро Великдень, а отже, час пекти паски. Зазвичай ця обрядова випічка не дуже корисна — традиційно в неї кладуть дуже багато масла та жовтків. Приміром, ми ділились рецептом Олександрійської паски.
Якщо з якихось причин вам класичні рецепти не підходять, а смачненького хочеться, пропонуємо приготувати дещо кориснішу і простішу версію великодньої випічки. Рецептом пухкого крафіна з цільнозернового борошна поділились на порталі SHUBA.
Інгредієнти:
- 1 велике яйце
- 1 жовток
- 150 г яблучного пюре
- 25 г олії
- 10 г сухих дріжджів
- 160 г цільнозернового борошна
- 150 г борошна
- 1/2 ч. л. меленої гвоздики
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ч. л. меленого кардамону
- 1 ч. л. меленого імбиру
- 150 г суміші сухофруктів
Спосіб приготування:
- Додаємо дріжджі до теплого пюре. Перемішуємо та залишаємо на 10 хвилин під харчовою плівкою.
- Змішуємо два види борошна. Додаємо спеції та перемішуємо.
- На дріжджах має з'явитися "шапочка". Додаємо яйце, жовток, олію та мед. Перемішуємо.
- Змішуємо вологі та сухі інгредієнти. Вимішуємо тісто руками, розтягуючи. Спочатку воно буде липке, але вже за 10-15 хвилин стане потрібної текстури.
- Викладаємо тісто в миску. Накриваємо вологим рушником. Залишаємо на 60-90 хвилин у теплому місці. За цей час тісто має збільшитися в 2-3 рази.
- Заливаємо сухофрукти кип'ятком на 10 хвилин. Дрібно нарізаємо сухофрукти.
- Розділяємо тісто на порції. Трішки вимішуємо кожну порцію. Розкачуємо до 5-7 мм завтовшки.
- Змащуємо тісто олією. Викладаємо сухофрукти. Скручуємо в рол.
- Розрізаємо рол вздовж, не дорізаючи до кінця рола приблизно 2 см. Обидві смужки скручуємо "равликом". Викладаємо "равлики" один на одного, формуючи крафін.
- Викладаємо крафіни у форму. Форми мають бути заповнені на 1/2.
- Змащуємо жовтком. Накриваємо харчовою плівкою. Залишаємо ще на 30-60 хвилин (у духовці за 40 градусів).
- Щойно тісто піднялося, прибираємо плівку. Збільшуємо температуру до 180 градусів. Випікаємо на режимі верх-низ 40 хвилин.
Крафіни зазвичай не прикрашають глазуррю, але їх можна для краси трохи присипати цукровою пудрою. Також ми ділились рецептом старовинної київської паски — там теж чимало спецій.