Вже зовсім скоро: коли православні та католики відзначатимуть Великдень в 2024 році

Читать на русском
Автор
3139
Дати святкування Великодня 2024
Дати святкування Великодня 2024. Фото Canva

Дізнайтеся, коли святкуватимемо велику подію

Великдень вважається одним з найбільших релігійних свят. Воно символізує воскресіння Ісуса Христа з мертвих після страти на хресті. Оскільки в Україні ввели новий церковний календар ще у вересні 2023 року, то постає питання, коли будемо відзначати Великдень.

Однак, реформа церковного календаря жодним чином не вплине на дату Великодня, пише "Телеграф". А все тому, що це перехідне релігійне свято, тобто його дата кожного року є іншою. А ще — православні та католики керуються різною Пасхалією – методом обчислення дати свята.

За основу беруть День весняного рівнодення – 22 березня. Після цього очікується поява першого повного місяця. І ось у першу неділю після Повні, ми відзначаємо Великдень. Вираховуючи цю дату, греко-католики використовують григоріанський календар, тоді як православні – юліанський. Тому, власне й маємо розбіжності у датах.

Таким чином, православні християни святкуватимуть Великдень 2024 році 5 травня, а католики — вже 31 березня.

А от вже у 2025 році ситуація буде іншою. Вперше за багато років католицький і православний Великдень святкуватимуть в одну дату — 20 квітня.

Раніше "Телеграф" писав про те, які дві молитви обов'язково варто читати у піст перед Великоднем. Це допоможе захиститися від злих очей і очистити себе від гріхів. Є особливі молитви на ранок і вечір.