Ваші предки стояли біля витоків промисловості, якщо у вас таке прізвище: перевірте своє у списку

Читати російською
Автор
Новина оновлена 25 березня 2024, 14:57

Значення деяких прізвищ нині, для більшої частини українців, вже незрозуміле

Українські прізвища можуть розповісти чимало про своїх носіїв. Деякі з них вказують на спосіб життя вашого предка, деякі — на його особисті якості. Інші родові імена можуть розповісти про рід занять.

У своїй книзі "Сучасні українські прізвища" львівський мовознавець Юліан Редько розповідає, що розвиток різних галузей господарства, особливо у часи кріпацтва, дав поштовх для появи цілої низки родових імен. Велика частина з них була пов'язана з, на той час, новими галузями промисловості.

"Промисловість до скасування кріпацтва знаходилась у зародковому стані. Природно, що ті нечисленні особи, які займалися промислом, настільки відрізнялися від інших членів суспільства, що назва їх професії не тільки ставала їх особистою назвою, а й переходила на нащадків як родове прізвище", — пише Редько.

Ці прізвища існують і нині, щоправда, значення деяких з них нині, для більшої частини українців, вже незрозуміле. Часи змінюються і старі назви професій або відійшли у небуття, або стали називатися інакше. "Телеграф" зробив добірку прізвищ, що пішли від таких професій.

  • Гамерник — прізвище, що вказує на те, що ваші предки стояли біля витоків металургійної промисловості. Перекручене від слова "гамарник", що походить від слова "гамарня" — "металлоплавильное заведение".
  • Рудник — пішло від "рудокоп", а Рудницький — хоч безпосередньо не пов’язане з заняттям, але утворене від назв місцевості, де розвивався цей промисел, і в першу чергу видобування залізної руди.
  • Гутник та похідне від нього Гутникевич — утворилися від слова, яке означало людину, що працює на скляному або залізоплавильному заводі (в гуті).
  • Угляр, Будник (від "буда" — поташний завод, похідне Будниченко), Смоляр (похідні Смолярчук і Смолярський), Дігтяр і Дегтяр (назви робітників у дігтярні) — прізвища, що пішли від різних галузей лісового господарства та експлуатації лісів.
  • Шмірак — назва, а згодом і родове прізвище людини, що виготовляла смолу, дьоготь (шмір).
  • Вовняр, Сукновалець і Шаповал — пов'язані з текстильною промисловістю. До цієї групи варто зарахувати й прізвище Ткач — одне з найбільш поширених українських прізвищ — і всі похідні від нього: Ткачук, Ткаченко, Ткачів, Ткачов, Ткачишин, Ткачинський. Від назви працівниці-жінки "ткаля" утворилися прізвища Ткалич і Ткалик. Окрему спеціалізацію виражало прізвище Білоткач.
  • Килимник та Коберник — прізвища, що свідчать про те, що виробництвом килимів займались і чоловіки. Похідне від останнього є прізвище Коберський.
  • Кожем’як та Гарбар — пов'язані, як ви здогадалися, зі шкіряною промисловістю.

Нагадаємо, раніше ми писали про українські родові імена, які давали стародавнім модникам. Вони настільки уважно стежили за своїм зовнішнім виглядом, що отримали прізвища саме з цієї причини.

Також "Телеграф" писав про те, які прізвища давали сварливим людям, які завжди були всім незадоволені. Загалом таких прізвищ налічується понад два десятки.