Ваші предки могли бути алкогольними магнатами, якщо у вас таке прізвище: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
1417
Згенеровано ШІ ("Телеграф") Новина оновлена 22 березня 2024, 14:51

І в наш час ці прізвища доволі розповсюджені

Первісно кожне українське прізвище було чимось обумовлене і щось означало. Це могла бути якась відмінна ознака людини, щось, що впадало в очі або ж характеризувало її. Це могли бути особисті якості або ж ремесло чи рід занять.

Про це у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" пише мовознавець Юліан Редько. Сьогодні "Телеграф" зробив добірку прізвищ людей, чиї предки були пов'язані з виробництвом пива, вина чи горілки.

Український співак Олег Винник може похизуватися тим, що його предки однозначно були причетні до виготовлення, як ви вже здогадалися, вина. Прізвище Винник та похідні від нього: Винників, Винниченко, Винничук і нині доволі розповсюджені.

Між іншим, перша згадка про прізвище Винник, згідно з даними порталу "Рідні" датується 1649 роком. Так, у реєстрі війська Запорізького записані аж 13 козаків з таким прізвищем.

У відомого українського співака Артема Пивоварова в роду точно були ті, хто варив пиво. На це вказує прізвище Пивовар, а також похідні від нього: Пивоваров, Пивоварова, Пивоварчук, Пивоваренко, Пивоварник та інші менш розповсюджені.

Дані з порталу "Рідні"

З виробництвом алкогольних напоїв також пов'язані прізвища:

  • Бражник (2835 носіїв)
  • Хмільник (22 носії)
  • Солодовник (3291 носій)
  • Винар (508 носіїв)
  • Брага (1466 носіїв)
  • Сивуха (286 носіїв)

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища отримували наші предки, чия діяльність була пов’язана із творчістю чи наукою. Одне з них нині має понад 11 тисяч носіїв по всій країні.