Таємниця не розкрита досі: найзагадковіші українські прізвища

Читать на русском
Автор
3169
Їхній сенс уже давно втрачено Новина оновлена 25 березня 2024, 11:04
Їхній сенс уже давно втрачено. Фото Відкриті джерела

Вони виникли дуже давно

В Україні є прізвища, походження яких неможливо визначити. Справа в тому, що вони дуже давні.

Про це розповів український вчений та доктор географічних наук, письменник Петро Масляк у колонці газети "Сурма". Йдеться, зокрема, про такі родові імена, які починаються на "перед-" чи "масл-" або закінчуються на "-іон", "-ман", "-ра" та "-вер".

Наприклад, прізвище Бацман зовсім не змінилося за 1500 років свого існування. Подібні родові імена відносять до найдавніших у всьому світі, а первісний їхній зміст уже давно втрачено.

Прізвище вченого — Масляк, яке на перший погляд може здатися простим, ймовірно, походить від арабського воєначальника Масламака, який був нащадком пророка Мухаммеда та сином халіфа. Є твердження, що він воював на території сучасної України у VIII столітті.

Але є інші версії цього прізвища. Як ось, Маслюк, Маслак, Маслик, Маслик. Вони чергуються гучні літери алфавіту. І вчені досі не можуть зрозуміти чому так.

Прізвищам, які закінчуються на "ахно" — Махно, Дахно, Тахно, Сахно, Лахно, Вахно, Кахно тощо, також невідомо, хто і навіщо створював такі родові імена 500–1000 років тому.

Серед загадкових прізвищ українців є ті, хто закінчується на "-ман": Сурман, Бритьман, Бікман, Котьман, Бацман. Особливого поширення вони набули у Полтавській області. Походження їх невідоме. Наприклад, "бацман" датською мовою означає "човник", але не зрозуміло, як датчани могли з’явитися на Полтавщині. Вчений припускає, що це нащадки вікінгів.

У Київській та Полтавській областях можна знайти родові імена із закінченням "-іон" або "-вер": Завізіон, Демідіон, Фаріон, Аріон, Івер, Хавер. Усі вони зустрічалися серед регістрових записів козаків. Достеменно невідомо, скільки років таким українським прізвищам, як Предрій чи Передерій. З перської мови слово "передра" означає "скіф заморський", але з’явилися вони 2-3 тисячі або більше років тому ніхто не знає.

Досі точаться дискусії і на прізвища, що закінчуються на "-ра": Бандерв, Гелеверв, Петлюрв, Шандрв, Тереферв. А деякі українці носять родові імена, які походять від назв каст в Індії – Рахман, Шудра (Шудря), Шатрій.

Раніше "Телеграф" розповідав, яке українське прізвище має чеченське коріння. Є в українській історії такий слід.