На плодових деревах зʼявився мох і лишайник: як їх позбутися

Читать на русском
Автор
1875
Чим видалити мох на деревах
Чим видалити мох на деревах. Фото Canva

Такі нарости неестетично виглядають та шкодять саджанцям

Кожен садівник хоче, щоб його дерева були здоровими й добре росли. Є певні організми, які можуть вражати кору дерев. Йдеться про мох і лишайники. Там можуть розвиватися хвороби і з'являтися шкідники.

До того ж ці через наявність цих організмів, дерева можуть не отримувати повноцінно поживні речовини, пише "Дача. Сад та город". Усі ці фактори можуть призвести до того, що гілки будуть відмирати та відпадати. Тому дерева слід обробляти певними засобами.

Наприклад, ефективним засобом буде 5% розчин залізного купоросу. Візьміть 500 грамів цієї речовини та розведіть її у 10 літрах води. Змащуйте розчином стовбур і скелетні гілки дерев. Через певний час помітите, що лишайники відпали. Можливо, навіть варто позбутися деяких гілок, аби стовбур отримував більше світла та повітря.

Боротися з мохом і лишайниками допоможуть сіль, зола і мило. Треба поєднати 1 кілограм солі, 2 кілограми деревного попелу та два шматки господарського мила. Усе розбавляємо в 10 літрах води та доводимо до кипіння. Охолоджуємо і наносимо речовину на стовбур і гілки дерева.

Нещодавно "Телеграф" писав про те, на які роботи на ділянці не варто витрачати час навесні. Не варто надмірно обрізати дерева, використовувати багато добрив, лити велику кількість води під дерева, а також надто активно їх проріджувати.