Швидка зарядка вбиває батарею? Що справді шкодить роботі гаджета

Читать на русском
Автор
6274
На роботу телефону впливають навіть зовнішні чинники Новина оновлена 20 березня 2024, 22:59
На роботу телефону впливають навіть зовнішні чинники. Фото Freepik

При правильному зарядженні телефон прослужить довше

Телефони з часом починають швидше розряджатися, що негативно позначається на їхній роботі. У мережі також існує міф про те, що роботу акумулятора погіршує швидка зарядка.

На порталі Pcmag розповіли про те, через що насправді зношується акумулятор телефону і чи впливає на цей процес швидка зарядка.

У міру того, як смартфон проходить цикл заряджання за циклом заряджання, його якість природним чином погіршується. Однією з причин є розчин електроліту всередині акумулятора. Згодом солі в розчині можуть кристалізуватися, утворюючи тверді речовини, що блокують передачу іонів через розчин. Якщо менше іонів проходить, вивільняється менше електронів, і батарея не може забезпечувати таку ж потужність, як коли вона була новою.

Ця кристалізація може статися швидше, якщо телефон піддається надмірному нагріванню, наприклад, якщо в батарею одночасно надходить великий заряд енергії за допомогою швидкого зарядного пристрою. Але те саме може статися, якщо залишити гаджет в спекотному приміщенні, наприклад, на приладовій панелі автомобіля в літній день.

Перезаряджання також може призвести до погіршення характеристик акумуляторів та зниження їх ефективності. Всередині літій-іонного елемента знаходиться крихкий баланс, який може бути порушений, якщо подати в акумулятор більше енергії, ніж він розрахований. Через це з внутрішньої структури акумулятора видаляється занадто багато іонів літію, які змінюють структуру батареї безповоротно. І як тільки цей літій зникне, його не можна буде повернути назад.

Якщо дбайливо ставитися до акумулятора телефону: не допускати перегріву, вчасно відключати від мережі, не перевантажувати батарею під час зарядки, то гаджет прослужить довше. Але варто пам’ятати, що у кожного літій-іонного акумулятора є свій термін придатності та навіть за найдбайливішого ставлення до телефону він не зможе прослужити довше допустимого.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як заощадити заряд батареї телефону, щоб він довше не сідав. Всього чотири прості поради допоможуть гаджету краще та довше працювати.