Франко, Шустер та навіть Стерненко? Які прізвища говорять про німецьке чи австрійське походження

Читати російською
Автор
Новина оновлена 19 березня 2024, 20:44

Ці прізвища мають австрійське чи німецьке походження

Територія сучасної України за свою довгу історію неодноразово опинялася під контролем тих чи інших держав, а тому місцеві жителі часто опинялися під їх культурним впливом. Тому до сьогодні ми періодично зустрічаємо прізвища, для яких важко знайти потрібне значення в українській мові.

Так, наприклад, сталося і з територіями, які знаходилися під контролем Австро-Угорщини, а тому там іноді можна зустріти людей з характерним німецьким прізвищем.

Варто зазначити, що за часів Російської імперії на території України було закладено безліч поселень німецьких колоністів, а тому деякі прізвища можуть зустрітися і за межами земель, що перебували під контролем Відня.

Швейк та варіації — дуже характерне для австрійців прізвище рідко зустрічається в Україні;

Фішер і варіації — швидше за все походить від слова "рибалка" або говорила про те, що носії прізвища проживали неподалік водойми;

Шмідт і варіації — прізвище, що вказує на те, що предки людини були пов’язані з ковальською справою;

Франк, Франко чи варіації — найімовірніше, давалася чесним чи відкритим людям, є також думки, що такі прізвища означали вільних людей.

Крамар та варіації — слово, яке походить від німецького "торговець", але оскільки слово "крамар" було запозичене та активно використовувалося в українській мові стверджувати, що предки справді були німцями чи австрійцями в цьому випадку дуже складно;

Бауман — ймовірно походить від слова "будівельник", але зустрічаються також варіанти "дроворуб";

Шустер — походить від слова "чоботар";

Штерн, Стерн і варіації — походить від німецького слова "зірка", яке часто зустрічається в назвах географічних об’єктів і дуже поширене в німецьких прізвищах. Втім, в українській мові є й інші співзвучні слова, а тому тут необхідно детальніше вивчати родовід конкретної родини;

Хаузер — походить від слова "дім", що як і у випадку з прізвищем Бауман може позначати будівельників.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища мають грецьке походження. Виявляється, є близько двох десятків українських родових імен, пов’язаних із Грецією.