Історія про Тітубару: як невільниця з Вест-Індії стала епіцентром полювання на відьом у Салемі

Читать на русском
Автор
Відьма, що змінила Салем Новина оновлена 19 березня 2024, 15:20
Відьма, що змінила Салем. Фото fishki.net

Розкриваємо загадку Салемських відьом

На завершення сімнадцятого століття, у віддаленому селищі Салем, що в Массачусетській затоці, мала місце одна з найбільш моторошних і трагічних подій в американській історії — полювання на відьом. Та хоча імена Сари Гуд, Сари Вілкінс та інших були на вустах у кожного, жертвою й джерелом усього безумства стала невільниця з Барбадосу на ім'я Тітуба.

Хто ж така Тітуба?

Народившись на Барбадосі, Тітуба була продана в рабство і приїхала до Салему, штат Массачусетс, у 1680 році, інформує портал fishki.net. Будучи рабинею в домі проповідника Семюеля Парріса, Тітуба виконувала найбрудніші та найважчі роботи. Однак її життя змінилося назавжди, коли донька Парріса Бетті та її подружка Ебігейл Вілліамс занедужали дивною хворобою. Дівчата мучилися від жахливих судом, викрикували безглузді слова й стверджували, що їх мучать нечисті сили.

Підозри проти невільниці

У розпалі тогочасної параної щодо відьомства, підозра негайно впала на єдину "екзотичну" особу в окрузі — Тітубу. Як невільниця з Вест-Індії, вона була досвідченою знахаркою, що вміло використовувала зілля, трави та ворожіння. Її незвичайні звички та мандрівне походження спричинили сильні підозри у пуритан Салему.

Зізнання під тортурами

Під жорстокими тортурами Тітуба зізналася, що уклала угоду з Дияволом і практикувала чорну магію. Її розповідь про саббати відьом роздмухала гістерію в Салемі. За наступні кілька місяців більше ста осіб були звинувачені у відьомстві, а двадцять було страчено на шибениці.

Невідома доля

Доля самої Тітуби лишається невідомою. Деякі історики вважають, що її теж стратили, інші припускають, що її було відпущено після зізнання. Однак одне є певним — її слова запалили жахливий ланцюг подій, що назавжди закарбується в американській історії як одна з найбільших судових помилок.

Трагічна спадщина

Салемські процеси над відьмами залишаються болючим нагадуванням про згубні наслідки нетерпимості, паранояльних підозр та юридичних зловживань. Хоча постать Тітуби може здаватися другорядною, її роль як перша засуджена та катівний вплив її зізнань зробили цю рабиню з Барбадосу ключовою фігурою в одній з найтрагічніших драм Нової Англії.

Гонитва на відьом, що розпочалася із звинувачень проти невільниці, забрала життя багатьох невинних і стала похмурою плямою на совісті нації. Тітубина історія нагадує нам про необхідність обережності у ставленні до інших та про згубні наслідки впадання в безрозсудний осуд і паніку.

Також "Телеграф" писав про те, як довго жив воїн у Середньовіччі. Окрім цього, вас може зацікавити, чому главу католицької церкви називають "батьком".