Ліні Костенко — 94: красива добірка пісень на вірші легендарної поетеси

Читать на русском
Автор
Ліна Костенко відзначає 94-річчя Новина оновлена 19 березня 2024, 10:50
Ліна Костенко відзначає 94-річчя. Фото Фан-акаунт Ліни Костенко

Сьогодні, 19 березня поетеса святкує свій День народження

Легендарній українській поетесі Ліні Василівній Костенко виповнюється 94 роки. Творчий доробок жінки настільки багатий та цікавий, що надихає мільйонів українців. Сюди входять десятки поем, романів і поезії, котрі торкають за живе. Вірші Ліни Василівни — глибокі, проникливі, правдиві та неймовірно чуттєві. Тому недивно, що їх використовують у своїй творчості сучасники.

Деякі співаки поклали вірші великої поетеси на пісні, тож вони отримали нове звучання. "Телеграф" зібрав добірку композицій, в основі яких — творчість Ліни Костенко. Насолодіться зворушливими піснями.

Популярний артист Артем Пивоваров у 2023 році випустив трек "Валторна", у якому використав вірш поетеси "Відмикаю світанок скрипковим ключем". Він заспівав її з учасниками своєї команди з "Голосу країни". Пісня вражає поєднанням різних жіночих і чоловічих голосів, а також розмаїттям музичних інструментів: від бандури й старовинної колісної ліри до синтезатора.

Артем Пивоваров - "Валторна"

Гурт BRUTTO, у минулому більш відомий, як Ляпіс Трубецкой, ще у 2015 році випустив трек і кліп на вірш Ліни Костенко — "Вечірнє сонце". Відеороботу зняли прямо на творчій студії. Учасники гурту грали на гітарах, тож кліп вийшов дуже камерний і затишний. Композиція у виконанні BRUTTO звучить дуже лірично та ніжно.

BRUTTO - "Вечірнє сонце"

У 2014 році відомий співак Віталій Козловський надихнувся віршем легендарної поетеси "Пісенька з варіаціями" й презентував пісню "Небачене побачено". Також вийшла відеоробота, у якій можна побачити кадри з Революції Гідності — протести небайдужих проти режиму Януковича. Дивлячись цей кліп, можна згадати всі трагічні події того часу, зокрема, як беркутівці спочатку розганяли мітинги, а потім — вбивали його учасників. Вірш, використаний у такому контексті, викликає мурашки по шкірі, адже як тоді, так і зараз люди віддають життя за свободу України.

Віталій Козловський - "Небачене побачено"

Дует народних артисток України "Сестри Тельнюк", які виступають з літературно-музичними композиціями, також надихалися творчістю Ліни Василівни. Вони заспівали пісню, на вірш "І знову пролог" під фортепіано. Виступ був дуже проникливим і душевним.

"Сестри Тельнюк" - "І знову пролог"

Виконавиця сучасних та старовинних українських романсів Ольга Богомолець та поет-пісняр Ігор Жук також долучилися до інтерпретації творчості Костенко. Вони надихнулися віршем "Що в нас було" та використали для відеороботи уривки з фільму "Лісова пісня", який знімали на Київській кіностудії імені Довженка.

Ольга Богомолець та Ігор Жук - "Що в нас було"

До речі, також Ольга Богомолець виконувала композицію, в основі якої — вірш Костенко "Між іншим". А у відеороботі до пісні можна побачити малюнки, на яких зображені жінки з різними емоціями.

Ольга Богомолець - "Між іншим"

Співак Дмитро Лилик поклав на музику вірш Ліни Василівни "В пустелі сизих вечорів". У відеороботі можна побачити красиві пейзажі природи, що вдало доповнюють зміст композиції.

Дмитро Лилик - "В пустелі сизих вечорів"

На сторінці Ukrainian Rap на ютубі можна почути й незвичну подачу вірша "Вечірнє сонце". Воно звучить не лірично, як зазвичай, а навпаки — піднесено, позитивно. Схоже, авторка хотіла показати зміст цього вірша з іншого боку.

Ukrainian Rap - "Вечірнє сонце"

Творчість Ліни Василівни Костенко не лише використовують для власних пісень. Загалом дуже часто у мережі можна побачити, як люди декламують її вірші та навіть починають флешмоби. Адже поезія Костенко чіпляє кожного своїм неповторним і впізнаваним стилем і влучністю слів.

Раніше "Телеграф" писав про інтерв'ю Ліни Костенко, яке вона дала вперше за багато років. У ньому поетеса відверто поділилась, що не здивована нападом Росії на Україну. Вона писала про це у своєму романі "Записки українського самашедшого", де герой знав про разючі зміни в Україні.