Ніколи не садіть поряд з помідорами ці рослини: врожаю не дочекаєтеся

Читать на русском
Автор
13714
Томати потребують добрих сусідів на грядках
Томати потребують добрих сусідів на грядках. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Які рослини є друзями томатів, а які – ворогами

Помідори — не найскладніша у вирощуванні рослина. Навіть дачник-початківець може зібрати хороший урожай томатів, якщо дотримуватиметься простих правил. Допоможуть у цьому не тільки знання про те, коли сіяти насіння і як поливати кущі, а й про те, де найкраще розташувати грядки.

Один із простих способів покращити майбутній урожай томатів — оточити їх рослинами-компаньйонами, які можуть збагатити ґрунт та урізноманітнити кореневу систему, а також боротися зі шкідниками та хворобами. І не зайвим буде знати, які рослини потрібно вирощувати подалі від томатів.

Що не можна садити поряд з томатами

Капуста, цвітна капуста та броколі може уповільнити зростання томатів, тому що цим рослинам потрібні однакові поживні речовини. Поруч із капустою томати зазвичай не дають плодів.

Кукурудза та помідори можуть бути гарним поєднанням на кухні, але не в тому випадку, якщо їх посадити разом. Вони приваблюють тих самих шкідників і грибкові інфекції, а перебуваючи поруч подвоюють цей ефект.

Фенхель пригнічує зростання томатів. Ця рослина є поганим компаньйоном для більшості овочів і її рекомендують вирощувати на невеликій ділянці або в горщику.

Молодий кріп може відлякувати попелицю, але коли дозріє і почне розмножуватися, перешкоджатиме зростанню томатів. Дорослі рослини можуть легко пошкодити коріння томатів і затримати їх подальший розвиток.

Помідори та картопля належать до сімейства пасльонових, а це означає, що для зростання їм потрібні одні й ті ж поживні речовини. Якщо їх посадити разом, вони конкуруватимуть один з одним, що не принесе користі жодному з видів.

Баклажани також належать до сімейства пасльонових, що робить їх конкурентом помідорів. Ще вони схильні до фітофторозу — грибкового захворювання, яке може швидко поширюватися по прибраній ділянці через спори, що переносяться вітром. Якщо посадити їх разом, помідори стануть більш вразливими до фітофторозу.

Що вирощувати поряд з томатами

Спаржа та помідори — гарний дует. За допомогою хімічної речовини соланіну помідори відлякують спаржевих жуків, а спаржа, своєю чергою, відлякує нематод у ґрунті. Нематоди можуть вразити коріння томатів і придушити їхнє зростання.

Салат — добрий компаньйон для томатів. Він допоможе підтримувати вологість ґрунту та скоротити кількість бур’янів (і прополювання). А тінь, що відкидається рослинами томату, може допомогти забезпечити деякий захисний захист салату і запобігти його втечу (цвітіння, через яке листя стає гірким і сухим) в літню спеку.

Яскраві квіти чорнобривців приваблюють таких комах, як бджоли та сонечка, які корисні для рослин і відлякують попелицю, слимаків, томатних черв’яків. Чорнобривці також допомагають зберегти здоровий ґрунт для томатів.

Базилік та помідори добре поєднуються не лише у стравах, а й на городі. Базилік сприяє росі томатів і може сигналізувати про борошнисту росу до того, як захворювання вразить кущі томату.

Раніше "Телеграф" розповідав, як отримати добрий урожай моркви. Як і у випадку з томатами, все залежить не тільки від якості насіння, а й від рослин поряд.