Яке прізвище носять нащадки плакси та скиглія: воно поширене в Україні

Читать на русском
Автор
750
Чоловік Новина оновлена 13 березня 2024, 10:15
Чоловік. Фото Freepik

Прізвище може дати уявлення про характер родоначальника

Українські прізвища можуть розповісти про предка носія. Деякі вказують на те, що він вічно був чимось незадоволений, а інші кажуть, що перший носій родового імені був справжнім скиглієм.

Тим, хто мав схильність бути плаксою, в Україні давали прізвисько Нюнько. Про це пише суспільство "Краєзнавець" ім. Василя Івановича Маслова м. Прилуки.

Походить прізвище Нюнько від слів "нюня", "нюнявий", що означає плакса, плаксивий. Таке прізвисько давали плаксивому чоловікові, який був схильний на все дивитися з песимізмом та скаржитися.

У наші дні в Україні живе 151 людина таким прізвищем Нюнько. Розповсюджено воно переважно на Волині, але також зустрічається й у Чернігівській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Донецькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Вінницькій областях. Це прізвище займає за популярністю 31 066 місце. Існують варіації цього прізвища: Нюнька, Нюнькін, Нюньков.

Раніше "Телеграф" розповідав, як звучать прізвища українців, чиї предки були веселими та притягували до себе людей. Львівський мовознавець Юліан Редько назвав родові імена, які отримували люди, які були душею компанії.