Не "пішли" та "давай": як українською мовою правильно звертатися з проханням

Читать на русском
Автор
695
Як правильно про щось просити українською мовою Новина оновлена 07 березня 2024, 16:48
Як правильно про щось просити українською мовою. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Важливо висловлювати свої прохання з ввічливістю

В українській мові багато хто використовує слова "давай" або "пішли" у реченні, коли звертаються з певним проханням до людини. Однак це неправильно, і в таких випадках просити про щось потрібно робити інакше.

Детально про це розповіла викладач, методист, авторка навчальних матеріалів на платформі Є-мова Оксана Гордійчук. За її словами, замість "Пішли додому", наприклад, можна сказати "ходімо додому". Також вона навела інші приклади.

"Після звертання до людини ми часто висловлюємо наказ, прохання, побажання чи заклик до дії. Українською це найкраще робити за допомогою наказового способу дієслова. Замість "пішли додому" — "ходімо додому", замість "давайте зробимо це разом" — "зробімо це разом". Можете утворити наказовий спосіб від дієслів "думати", "розглянути", "ввімкнути", "прати" і "напоїти"? Якщо, на жаль, ні, то ви знаєте, що робити. Я про пошук інформації, яка допоможе вам розібратися з правилами", — сказала Гордійчук.

Вона наголосила, що важливо висловлювати свої прохання з ввічливістю, при цьому не забуваючи про подяку за надану допомогу чи виконання прохання.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що викладач Олександр Авраменко сказав, як правильно говорити та писати українською — "гривня" чи гривня".