Від арктичних -12 до балканських +18: відомий синоптик дав прогноз на середину березня

Читать на русском
Автор
https://www.pexels.com/ Новина оновлена 11 березня 2024, 12:37

В Україну зайдуть теплі повітряні маси з Балканського півострова та Середземного моря

Початок березня цього року видався досить сонячним і сухим у більшості областей України. Внаслідок переважання антициклональної погоди спостерігалися теплі весняні дні, особливо в південних і західних регіонах, де вже почався процес вегетації рослин.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Друга декада місяця ознаменувалася хвилею похолодання, яка торкнулася переважно Лівобережжя країни. Через вторгнення арктичної повітряної маси з півночі місцями пройшли невеликі опади у вигляді снігу та снігової крупи, а мінімальна температура вранці 11 березня знизилася на сході до -8...-12°С.

Проте атмосферний тиск на більшій частині Європейського континенту залишається високим, тож найближчими днями істотних опадів в Україні не очікується.

Лише у західних та південних областях у період з 12 по 15 березня погодні умови будуть нестійкими внаслідок впливу атмосферних фронтів з Балканського півострова та Чорного моря. Тут пройдуть дощі, часом мокрий сніг. Вночі та вранці місцями можливі тумани.

Температурне тло загалом по Україні очікується високим. Прохолодно буде в найближчі три доби (12—14 березня) на півночі Лівобережжя. Сюди поширюватиметься холодніше повітря по периферії азійського малорухливого антициклону, тому вночі температура опускатиметься до –4…–9°С, проте вдень яскраве сонце на малохмарному небі швидко прогріє повітря до позитивних позначок.

У західних, південних та центральних областях значно тепліше буде як вночі, так і вдень. Мінімальні значення температури очікуються в межах –1…+5°С, максимальні вдень близько +6…+11°С.

Орієнтовно після 16 березня очікується істотне підвищення температурних показників по всій країні завдяки поширенню теплих повітряних мас з Балканського півострова та Середземного моря. Нічні морози зникнуть навіть у північних та східних областях, а вдень повітря прогріватиметься до комфортних +10…+15°С. У південній частині та на Закарпатті прогнозується ще тепліша погода з денними показниками до +16…+18°С.

Атмосферний тиск залишиться вищим за норму, тому суттєвих і затяжних опадів не передбачається, проте розмиті атмосферні фронти все ж таки стануть причиною дощової та похмурої погоди в окремих регіонах України. Проте кількість опадів залишиться нижчою за норму протягом другої декади березня.

Таким чином, весняні процеси продовжаться протягом найближчих 10 діб з поступовим зростанням середньодобової температури, а небезпечні явища погоди та потужні циклони малоймовірні у зазначений період.

карта
На карті показано середню аномалію температури повітря в Європі за період з 10 по 17 березня 2024 року. Видно, що по всій території очікується високе температурне тло, особливо в країнах Центральної та Південної Європи