Про ці подарунки на 8 березня мріяла кожна жінка в СРСР: цікаві факти того часу

Читать на русском
Автор
10048
8 березня у СРСР Новина оновлена 07 березня 2024, 14:00
8 березня у СРСР. Фото фото з відкритих джерел

У СРСР свято супроводжувалося уславленням образу радянської жінки — трудівниці, матері та комуністки

Свято 8 березня є в Україні дуже спірним – деякі звикли його відзначати, оскільки це ще й державний вихідний. Інші вважають Міжнародний жіночий день – пережитком СРСР.

У Радянському союзі свято користувалося великою популярністю. Воно супроводжувався уславленням образу радянської жінки — трудівниці, матері та комуністки. Чоловіки ж намагалися дивувати та радувати всіх жінок довкола, проте сьогодні такі подарунки можуть викликати лише розчарування та подив. "Телеграф" вирішив нагадати своїм читачам про популярні презенти того часу.

Так, справжнісіньким подарунком для жінки в СРСР був так званий "вільний день". Справа в тому, що в більшості сімей саме дами займалися господарством і проводили години за прибиранням і приготуванням після важкого робочого дня. Тому у свято чоловіки намагалися брати на себе цю роль, звільняючи свою супутницю життя від усіх турбот.

Найпопулярнішими квітами на 8 березня були тюльпани. Їх масово завозили до радянських міст напередодні свята. Оскільки славнозвісний дефіцит був і на квітковому ринку, то всі жінки СРСР отримували до свята тюльпани. Втім, традиція дарувати ці квіти збереглася й донині.

До списків найпопулярніших презентів також входили парфуми. Варто зазначити, що у магазинах СРСР пропонували лише кілька варіантів. Тому вибір у чоловіків був дуже обмежений: "Конвалія срібляста", "Легенда", "Ноктюрн" і "Червона Москва".

Нагадаємо, що 1965 року 8 березня стало вихідним днем у СРСР. Тоді Союз став першою (і довго залишався єдиною) європейською країною, де Жіночий день відзначався на державному рівні.

Цього року Міжнародний жіночий день припадає на п’ятницю. У мирний час 8 березня у такому разі було б вихідним днем. В Україні продовжується військовий стан, який був продовжений до 13 травня 2024 року. Тому згідно із законом "Про організацію трудових відносин в умовах військового стану" українці не отримають додатковий вихідний.

Раніше "Телеграф" розповів, якою буде погода на 8 березня в Україні.