Ваші пращури могли бути самовпевненими і навіть пихатими: перевірте своє прізвище

Читать на русском
Автор

Українці були вигадливими, коли давали прізвиська

Навколо походження українських прізвищ існує чимало таємниць, а кожне з них має свою історію походження. Є прізвища, що походять від назв погодних явищ або назви смачних українських страв, інші — давалися за родом занять чи місцем проживання.

"Телеграф" зробив для вас підбірку прізвищ, що в давнину могли дати самозакоханим і напрочуд гордовитим людям. Перевірте чи є серед них ваше.

  • БОЖКО — таке прізвисько, що згодом стало прізвищем, могли дати вельми самозакоханій особі. Станом на сьогодні носіями цього родового імені є близько дев’яти тисяч українців. Похідними від прізвища Божко є: Боженко, Божок, Божков, Божкова, Божик, Божченко, Божа. За поширенням в Україні прізвище Божко займає 315 місце. Найчастіше зустрічається на Волині.
  • ДУНДУК — так раніше називали індика і, як ви вже здогадалися, пихату людину. На сьогодні в Україні понад чотириста осіб є носіями цього прізвища. За поширенням займає 11404 місце. Найчастіше зустрічається у Таврії.
  • ІНДИК — "пихатий, як індик" казали про таких людей, а потім і прізвище з'явилося. Похідні від нього — Індиченко, Індиков, Індикова, Індичий та Індичук. За поширенням займає 10180 місце. Найчастіше зустрічається на Слобожанщині.
  • КОКОШКО — прізвисько, яке давали самозакоханим та гордовитим людям, адже походить воно від стародавньої назви півня. Так, слово "кокош" це діалектна назва півника. Сьогодні носіями прізвища є понад 600 осіб. За поширенням займає 7889 місце. Найчастіше зустрічається на Поділлі. Похідніми від слова є також прізвища: Кокош, Кокоша, Кокошка, Кокошин та Кокошенко.
  • ГЕРГУЛЬ — походить від архаїзму "гергель", що означає "гусак". Спочатку це було прізвисько, яке давалося хвалькуватій та нахабній людині, а з часом перейшло у прізвище. Від цього слова також походять: Гергун, Гергуленко, Гергель, Гергелюк. Лише кілька сотень українців мають такі прізвища. За поширенням займає 77773 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про закінчення в українських прізвищах. За словами генеалогині Ольги Михайличенко варіації в закінченнях прізвищ можуть багато розповісти про походження людини.