Не кохання з першого погляду: як наші предки обирали пару на все життя

Читать на русском
Автор
3359
Наші предки ретельно обирали пару, адже від цього залежало виживання та добробут майбутньої сім'ї (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 19 лютого 2024, 10:46
Наші предки ретельно обирали пару, адже від цього залежало виживання та добробут майбутньої сім'ї (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

У далекому минулому вибір партнера для життя ґрунтувався не на романтичних почуттях

У давні часи вибір шлюбного партнера для наших предків був досить складним та відповідальним процесом. Незважаючи на те, що молоді люди знайомилися і спілкувалися на вечорницях та інших молодіжних заходах, останнє слово завжди залишалося за батьками.

Саме вони приймали рішення, керуючись певними критеріями щодо майбутнього чоловіка чи дружини своєї дитини, інформує портал etnoxata.

Критерії до дівчат

Для дівчат найголовнішими були стан здоров'я та працелюбність. Адже сільське життя вимагало фізичної загартованості і вміння вести господарство. Тому слабкі, хворобливі або ледачі дівчата мали дуже мало шансів вийти заміж. Крім того, великого значення надавали достатку родини нареченої – бідних дівчат значно рідше обирали, надаючи перевагу заможним.

Критерії до хлопців

До хлопців також висувалися вимоги мати міцне здоров'я, бути працьовитим господарем та походити із заможної родини. Адже молодята починали нове життя фактично з нуля, тому стартовий матеріальний капітал був дуже важливий для успішного шлюбу. Саме тому родини майбутніх наречених ретельно перевіряли одне одного під час заручин, аби переконатися в спроможності молодих утримувати власне господарство.

Вік для шлюбу

Що стосується віку, то оптимальним для вступу у шлюб вважався 16-17 років для дівчат та 18-20 років для хлопців. Пізніші шлюби інколи засуджувалися суспільством, адже вважалося, що людина в такому разі є "неповноцінною". Водночас зовнішність та краса не були головними критеріями підбору пари — значно важливішою була здатність людини вести господарство та бути корисним членом родини.

Отже, кохання та емоційна привабливість поступалися місцем раціональним міркуванням. Головними критеріями підбору пари були не романтичні почуття, а фізична сила, працелюбність та матеріальний достаток. Адже саме від цих якостей залежав добробут майбутньої родини та її здатність вижити в непростих умовах тогочасного життя. Тому батьки дуже ретельно та виважено підбирали пару своїй дитині, намагаючись забезпечити їй гідне і заможне життя.

Цікаво, що подібна практика підбору шлюбних партнерів існувала не лише на території України. У багатьох культурах по всьому світу батьки або старійшини роду приймали рішення про одруження молодих людей, керуючись насамперед практичними міркуваннями. Адже шлюб розглядався як союз не стільки двох закоханих, скільки двох родин чи господарств.

Лише з часом, у міру розвитку суспільства, зросла роль особистих почуттів та симпатій у виборі чоловіка чи дружини. Тож сучасна модель шлюбу з вільним вибором партнера на основі кохання є досить новим і прогресивним явищем в історії людства.

Також "Телеграф" писав про прізвища, які раніше носила еліта суспільства. Окрім цього, вас може зацікавити, які прізвища в Україні давали лише дуже гарним та ласкавим людям.