Погодних сюрпризів не буде? Синоптики попередили про аномальні температури в лютому

Читать на русском
Автор
789
Прогноз погоди в Україні
Прогноз погоди в Україні. Фото Багнет

Зіткнення повітряних фронтів викличе серйозні опади та чималий розкид температур по всій Україні.

Перша декада лютого буквально вразила українців геть не-лютневими температурами. Вже більше тижня в більшості регіонів України тримається стабільний "плюс" навіть уночі, а на півдні — взагалі майже весняна погода. І за прогнозами синоптиків, збавляти оберти небесна канцелярія не збирається, тож у найближчій метеорологічній перспективі морозів не очікується.

Якої ж погоди чекати протягом вихідних і наступного тижня, "Телеграф" дізнавався у синоптикині Укргідрометцентру Наталії Птухи. За словами експертки з питань погоди, цими вихідними погода в Україні буде доволі строкатою і різноманітною.

"Річ у тім, що зараз через нашу територію проходить атмосферний фронт і він зумовлює таку ситуацію, що з північного сходу до нас надходить холодне повітря, а з півдня — тепле", — пояснює Птуха.

Конфлікт повітряних мас зумовить рясні опади та великий діапазон температур по всій території країни.

"В суботу, 10 лютого, в більшості регіонів України очікується дощ. На Закарпатті та в Карпатах навіть значні дощі, а в північно-східних областях, а вночі у Черкаській, Київській та Житомирській областях сніг з дощем і ожеледь, налипання мокрого снігу. Температура вночі у північних, східних регіонах, на Полтавщині та Черкащині від 2 градусів тепла до 5 градусів морозу. На решті територій — від 3 до 8 градусів тепла. Вдень на північному сході близько 0 градусів, на Київщині до +6 градусів, а на решті територій вдень від 7 до 15 градусів тепла. Такий от контраст", — розказала синоптикиня.

Наступного дня слід очікувати ще вищої температури повітря, але без опадів не обійдеться.

"В неділю, 11 лютого, атмосферний фронт зміститься в північно-східному напрямку. Відповідно в ніч на неділю може бути мокрий сніг і дощ на північному сході, а в денні години переважатиме погода без опадів і вітер з півдня. В нічні години температура повітря від +2 до +7 градусів в більшості областей. Вдень слід очікувати від 7 до 12 градусів тепла. На півдні ж у цей день від 12 до 17 градусів з позначкою "плюс". Тобто взагалі не лютневі показники. На північному сході трохи прохолодніше: вночі близько 0 градусів, а вдень до +8", — підкреслила Птуха.

В понеділок, 12 лютого, у всіх без винятку регіонах України очікуються дощі. Втім, характер опадів буде короткочасний і навіть очікуються сонячні прояснення. Що ж стосується температурної картини, то вона залишиться незмінною.

"А от починаючи з вівторка, 13 лютого, почнеться певне зниження температури повітря", — попереджає синоптикиня.

Та знову ж таки, те́пло буде зовсім не по-лютневому.

"Вночі слід очікувати від 3 до 9 градусів тепла, а вдень на заході та півночі від 6 до 12 градусів тепла, на решті ж територій залишаються високі показники: 9-15 градусів тепла, на півдні до +17 °С. В західних областях очікується помірний дощ, а в північних регіонах — невеликі опади. На решті територій без опадів", — пояснила Наталія Птуха.

В середу, 14 лютого, місцями може бути невеликий дощ.

"І лише вдень у західних областях без опадів. Температура повітря і вночі, і вдень від 3 до 9 градусів тепла, але на півдні вдень до +15°С", — каже експертка з питань погоди.

До кінця наступного тижня збережеться така ж відносно те́пла погода без морозних сюрпризів.

"В найближчій перспективі (днів 10) сильних зимових морозів не очікується. Взагалі температура вище від кліматичної норми, що і передбачалось, але саме так зміни клімату відображаються на нашій території", — резюмувала Наталія Птуха.