Заручини в "Дії", весілля у "пікселі" та розпис в укритті: в РАЦСі розповіли, як кияни одружуються під час війни

Читать на русском
Автор
10842
Офіцер Нацгвардії Олексій Бондар і його наречена Валерія одружувалися вже під час повномасштабної війни з РФ Новина оновлена 08 лютого 2024, 09:41
Офіцер Нацгвардії Олексій Бондар і його наречена Валерія одружувалися вже під час повномасштабної війни з РФ. Фото Telegraf

Українці не готові відкладати кохання на потім

За перший місяць 2024 року у Києві встигли одружитися більш як 1200 пар. Сьогодні можна з упевненістю констатувати, що війна не стала на заваді коханню українців. Ба більше, згідно з даними Мін'юсту, у перший рік повномасштабного вторгнення шлюби в Україні укладали частіше, аніж 2021-го і 2023-го.

В останній зимовий місяць відзначають не лише День усіх закоханих (14 лютого), а й не позбавлене романтики професійне свято – День працівників РАЦСу (11 лютого).

З цієї нагоди "Телеграф" поспілкувався з керівником відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) Києва Радою Дашутіною про те, як війна вплинула на образ українських молодят і чим відрізняється реєстрація шлюбу в мирні часи від весілля за законами воєнного часу.

Рада Дашутіна

– Які зміни в образах наречених і весільних церемоніях загалом відбулися за останні два роки? Чи правда, що замість пишних суконь українки дедалі частіше обирають вишиванки?

– Вишиванка стала трендом українських весіль ще до повномасштабного вторгнення. І це – значний показник нашої самоідентифікації як нації. Проте не тільки вишиванкою відзначаються наші молодята. Все ще актуальний коровай, рушник та інші національні весільні традиції.

Попри те, що карантинні обмеження вже зняті, пари й сьогодні дотримуються певної камерності й часом приходять на реєстрацію шлюбу просто удвох, або з декількома свідками.

Також останнім часом спостерігаємо тенденцію відновлення урочистих церемоній. Наречені одягають пишні красиві сукні, ошатне вбрання. І ми щасливі, що можемо розділити такі радісні моменти з нашими молодятами, адже навіть під час страшної війни не можна припиняти жити. Саме заради цього зараз і борються наші воїни.

– А як щодо вікових рамок? Шлюби в Україні "подорослішали"?

– Так. Європейська тенденція, коли одружуються у більш свідомому віці, зараз на піку. Середній вік пар ставить 28-35 років. Щодо віку найстарших молодят ми не відстежували, але з того, що памʼятаю, – люди за 60 років. Це уже свідомі, зрілі пари.

– Весілля військових — особливі? Як часто укладають такі шлюби?

– Практично щодня у київських РАЦСах одружуються військові. Окремої статистики ми не ведемо, адже документи щодо служби чи військового обліку при реєстрації шлюбу не вимагають.

Звісно, церемонії з військовими особливо зворушливі. Наші ведучі намагаються зробити кожну таку реєстрацію незабутньою, подарувати особливий спогад на все життя. А ще ми дуже чекаємо на всі наші пари для реєстрації народження малюків.

– Чи є попит на послугу реєстрації шлюбу в день подання заяви?

– На час дії воєнного стану було повністю скасоване місячне очікування з дня подання заяви на реєстрацію шлюбу. Тепер кожна пара може прийти і в той же день зареєструвати шлюб.

Звісно, багато хто хоче зробити це в особливу дату, тому ми із задоволенням резервуємо місце для реєстрації на конкретні дні та години.

До речі, це не єдина цікава новація. Завдяки послузі з онлайн-подачі заяви на реєстрацію шлюбу через портал "Дія", став доступним ще один незвичний спосіб зробити пропозицію руки і серця. Один з пари формує заяву, а інший отримує в застосунку сповіщення про це і повинен підтвердити заяву за допомогою електронного підпису.

Таким чином можна не лише обрати дату та час реєстрації, а й сказати "так" своїй половинці в онлайн-форматі у будь-який день і час доби.

– Що відбувається, якщо під час церемонії оголошують повітряну тривогу?

– Під час повітряної тривоги послуги юстиції не надають. Молодята, гості, працівники та відвідувачі РАЦСу йдуть в укриття, а церемонії та інші послуги відновлюються з моменту сповіщення про відбій тривоги.

Це реальність, у якій ми живемо. Життя та здоров’я людей завжди на першому місці.

– На День всіх закоханих все ще є попит у молодят? Наскільки складно забронювати цю дату для реєстрації шлюбу?

– Так, на день святого Валентина, як і дзеркальні дати, все ще є попит. У ці дні спостерігаються значні напливи бажаючих одружитись. Цього року в День закоханих у столичних РАЦСах заплановано вже 79 одружень.

Водночас, зауважу, що війна, здається, навчила всіх нас цінувати кожен день і проживати його на повну, не чекаючи кращого моменту і не відкладаючи на потім.

– Чи доводилося вам одружувати одних й тих же молодят двічі?

– Повторна реєстрація пари – не така вже й рідкість. У ЗМІ я часто бачу публікації про те, що українці тепер частіше розлучаються через війну. Втім, те, що ми спостерігаємо у нашій роботі, безумовно тішить. Безліч пар, які розлучились до повномасштабної війни, сьогодні знову реєструють шлюб один з одним.

Ба більше, часом наші фахівці відіграють роль психологів і спілкуються з парами, які прийшли розлучатись. Бувають випадки, коли молодята відмовляються писати заяви і зберігають сім'ю.

– Яка з церемоній особливо вам запам'яталась? Можливо, були випадки втечі наречених з-під вінця?

– На щастя, ніхто з наречених з самої церемонії ще не тікав. Наші молодята свідомі. Бувають ситуації, коли подають заяви і не приходять, проте без втеч.

Щодо цікавих пар, запам'яталися молодята, які обрали незвичайне вбрання для реєстрації шлюбу: наречена та всі гості-дівчата були у військовій формі, а наречений та його товариші – в костюмах з краватками.