Більше ніколи не сплутаєте: як правильно вживати слова "виняток" і "виключення"

Читать на русском
Автор
1349
Українською говорити треба грамотно
Українською говорити треба грамотно. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ви більше не зробите помилки, дізнавшись пояснення мовознавця

Різноманітність та багатство сучасної української мови приємно вражає, тому не дивно, що щодня все більше людей хочуть "щебетати солов’їною". Проте все ж є слова, які частенько плутають між собою, серед них ― "виняток" і "виключення".

Як вживати ці терміни правильно та яка між ними різниця ― дізнався "Телеграф", ознайомившись з науковою роботою мовознавця Олександра Пономаріва "Культура слова: мовностилістичні поради".

Як правильно вживати "виняток" і "виключення"

Є поширена у мовленні фраза "виключення з правил", яка насправді є ненормативною. Щоб не робити подібних помилок, потрібно дізнатись справжнє значення кожного слова. Тоді ви зможете їх грамотно вживати, зважаючи на контекст розмови.

"Виняток" ― термін означає щось, що виходить за межі правил. Це слово використовується для того, щоб позначити щось особливе, незвичайне. Тому запам’ятайте: грамотно говорити "виняток з правил".

"Досі вона була доброзичливою до всіх без винятку" (О. Гончар).

"Виключення" ― слово означає усунення, припинення дії. Від нього походить слово "виключний". Зверніть увагу, що цей прикметник поширюється тільки на одну особу чи конкретний предмет.

Слово "виключення" можна вживати у таких словосполученнях: "виключення зі списку", "виключення з організації". Проте варто бути обережним, говорячи про закінчення навчання в навчальному закладі. Правильно говорити "відрахування з університету".

Раніше "Телеграф" писав, як назвати реактивну систему: "хаймарс", "хімарс" чи "гімарс". Філологиня пояснила, який саме варіант буде грамотним та чому.

Також вам може бути цікаво як правильно назвати сік із моркви. Часто українці вживають русизм, але в нашій мові є лише один нормативний варіант.