В Україні оголошено штормове попередження на понеділок: де вируватиме негода

Читать на русском
Автор
2048
Очікуються шквальні пориви вітру
Очікуються шквальні пориви вітру. Фото Pinterest

Українцям варто бути обережними на дорозі та не тільки

Початок нового тижня в Україні обіцяє бути вітряним. На понеділок, 5 лютого, навіть оголошено штормове попередження у всіх областях України, окрім частини Закарпатської.

Рівень небезпеки перший — жовтий. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко.

Вона зазначає, що пориви північно-західного вітру досягатимуть 15-20, подекуди навіть 25 метрів за секунду. Синоптикиня нагадує бути вкрай обережними під білбордами, великими гіллястими деревами, під дахами будинків та не затримуватись там надовго.

"5-го лютого до сильного вітру в більшості областей України приєднаються атмосферні фронти із дощами та мокрим снігом", — додає Діденко.

Мапа штормових попереджень в Україні на 5.02

Водіям варто бути обачними на дорозі, або взагалі скористатись громадським транспортом.

Але, як пише синоптикиня, температура повітря певним чином нівелює некомфортні метеоявища, адже буде досить високою: протягом дня +3…+9, на півдні до +12 градусів.

Температурний режим в Україні на 5.02

А от у столиці буде чи не найнеприємніша погода, адже очікується сильний північно-західний вітер зі штормовими поривами до 17-22 метрів за секунду. Йтиме дощ, змішуватиметься із мокрим снігом. Уночі в столиці +2, вдень +5 градусів.

Проте вже у вівторок, 6-го лютого, вітер стихне, опади послабнуть, але буде хмарно.

Також варто підготуватись мешканцям Закарпатської області, а саме високогірʼя, адже, у зв’язку з очікуваною відлигою та опадами у вигляді мокрого снігу та дощу, там очікується значна сніголавинна небезпека (3 рiвень).

Мапа сніголавинних попереджень в Україні на 5.02

Але вже на ближче до вихідних слід очікувати весняного тепла.

"Чудове весняне тепло завітає, орієнтовно, 10, 11, 12 лютого, передбачається до +10…+15 градусів", — пише Діденко.

Раніше "Телеграф" писав, що нічні заморозки та плюсова температура вдень — такі тенденції диктує зима з 5 по 7 лютого 2024 року. Істотне потепління в Україні спостерігатиметься з неділі.