Ви "поношена сорочка" або "дерев’яний черевик": українські прізвища, що походять від одягу

Читать на русском
Автор
2760
Українці можуть не знати значення свого прізвища
Українці можуть не знати значення свого прізвища. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ці прізвища мають сотні сучасних українців

В Україні прізвища несуть у собі історію всього роду і можуть багато розповісти про уподобання предків. Наприклад, 148 українських прізвищ походять від назв одягу, взуття та тканин.

Український вчений-мовознавець, експерт у галузі ономастики Дмитро Бучко у своїй роботі "Прізвища Бойківщини та язичництво східних слов’ян" розповів, як утворилися такі прізвища. Деякі з них популярні в Україні і в наш час.

Прізвище Кабат має два значення: солдатська куртка чи пальто. Його носіїв в Україні лише 79 осіб і живуть вони здебільшого на Галичині.

Прізвище Семеряга теж має кілька значень, але обидва вони пов’язані з тканиною: 1) домоткане грубе нефарбоване сукно; 2) верхній селянський одяг із такого сукна. Його носіїв близько 83 осіб по всій Україні та найчастіше вони зустрічаються у Запорізькій області.

Прізвище Сардак походить з одного з діалектів і означає різновид верхньої теплої короткої сукні. Популярне воне на півдні України й носить це прізвище 551 особа. Також раніше було популярне українське прізвище Сбо, яке походить від назви черевиків на дерев’яних підошвах, але сьогодні носіїв його в Україні не зафіксовано.

Прізвище Тенетко походить від схожого слова "тенетка", яке означало дуже поношену сорочку. На сьогоднішній день відомо про 192 носії цього прізвища в Україні, а більшість з них проживає в Наддніпрянщині.

Також до прізвищ, що походять від назв речей і тканин, належать: Черевик, Шляпін, Шубенко, Кожух, Кожушко, Кожушний, Штанько, Кожушко, Носков, Монішко, Портянка, Сорочкін, Шапка.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища за старих часів давали нерішучим українцям. У списку є й ті, що часто зустрічаються у сучасному світі.