Народжуються білими та схильні до глухоти: ТОП-10 фактів про далматинців, які вас здивують

Читать на русском
Автор
2368
Далматинець
Далматинець. Фото Pixabay

Дізнайтеся, що робить цих чорно-білих чотирилапих справжніми зірками

Далматинці привертають до себе увагу неповторною зовнішністю та мають ряд позитивних якостей, які роблять їх чудовим домашнім улюбленцем. Якщо ви шукаєте вірного та енергійного компаньйона, далматинець може бути саме тим, кого ви шукаєте. "Телеграф" зібрав ТОП-10 цікавих фактів про цю породу:

Назва походить з Хорватії

Свою назву далматинець отримав від історичного регіону Далмація, на території сучасної Хорватії, звідки походить порода.

Далматинець
Далматинець

Двох однакових собак не знайти

Далматинці народжуються абсолютно білими, а їх характерна чорна або коричнева шкіра з'являється лише з часом. Це унікальне для породи забарвлення стає видимим приблизно від третього тижня життя. Немає двох далматинців, які мають однакову кількість або розміри плям, тобто вони створюють візерунок, унікальний для собаки, схожий на відбиток пальця людини.

Проблемні гени

Далматинці генетично схильні до глухоти — приблизно 8% представників породи страждають від цієї проблеми. Вважається, що ген глухоти пов'язаний з геном блакитних очей, тобто зараз у Великобританії розводять лише карооких далматинів

Професійний пожежник

Окрім того, що далматинці — хорвати, вони ще й чудові пожежники. Порода тісно пов'язана з пожежогасінням, особливо в США, де вони раніше охороняли коней, які тягли пожежні машини, не даючи їм втекти від полум’я.

Каретний пес

До того, як далматинців використовували на пожежних станціях, вони були каретними псами. Так, в Англії епохи Регентства на початку XIX ст. далматинців тренували як каретних собак, яким доручалося бігти поруч з екіпажами та захищати коней і пасажирів від небезпек, у тому числі від розбійників. Це принесло їм прізвисько "плямистий каретний пес".

Президентський пес

Серед відомих власників далматинців були перший президент Сполучених Штатів Джордж Вашингтон, один із засновників США Бенджамін Франклін, актор Глен Форд, співачка Глорія Естафан і драматург Юджин О'Ніл.

Зірка фільмів та мультиків

Далматинці стали по-справжньому популярними завдяки англійській дитячій письменниці Доді Сміт та її книзі "101 далматинець". Книга видана в 1956 році, а потім отримала світову популярність завдяки анімаційному фільму Disney "101 далматинець". агалом у серіалі 105 серій, які виходили від 1997 до 1999 року. А у 1996 році режисер Стівен Герек зняв ще й однойменний фільм з акторкою Гленн Клоуз.

Далматинець
Далматинець

Спортивний та енергійний

Далматинці — це дуже енергійні та спортивні собаки. Вони особливо цінні як партнери для активних власників, імпульсивні та готові до довгих прогулянок чи бігу. Забезпечте їм достатню фізичну активність, і вони будуть вдячними та здоровими.

Неймовірна чутливість до шуму

Ці собаки мають дуже розвинутий слух. Вони можуть виявляти навіть найменші звуки, що робить їх відмінними сторожами та супровідниками.

Плями скрізь

Плями у далматинців покривають все тіло і за його межами — у них навіть є плями на внутрішній стороні рота.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому на Різдво потрібно обов’язково погодувати свого улюбленця.